Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

Marknaden välkomnade Hemfosa

Publicerad: 21 Mars 2014, 08:51

Hemfosas vd Jens Engvall ringer in handeln i samband med bolagets börsintroduktion 21 mars, 2014.

Foto: Sverrir Thór

Börsnoteringen är den största i termer av rest kapital sedan Oriflame börsnoterades för ganska exakt tio år sedan.


Ämnen i artikeln:

Hemfosa FastigheterStockholmsbörsen

Hemfosa blev på fredagen den 22:a fastighetsaktien på Stockholmsbörsens huvudlista, och vilket välkomnande man fick av aktiemarknaden som ständigt suktar efter nya investeringsobjekt. Hemfosa reste 3,6 miljarder kronor, det vill säga om man utnyttjar den övertilldelningsoption som finns, vilket gör börsnoteringen den största i termer av rest kapital sedan Oriflame börsnoterades för ganska exakt tio år sedan. Väljer man att inte utnyttja övertilldelningsoptionen reser man 3,2 miljarder kronor med börsintroduktionen och då blir den den största sedan 2007.

Teckningskursen i nyemissionen sattes till 93 kronor per aktie och så fort vd Jens Engwall hade ringt in börshandeln hade aktiens pris stigit till 98,5 kronor, en ökning med 5,9 procent. Efter att ha sedan stigit ytterligare en aning, till drygt 99,5 kronor stabiliserade sig aktien och i skrivande stund handlas den för cirka 98,5 kronor. Som ett ytterligare bevis för den enorma efterfrågan kan omsättningen i handeln med Hemfosas aktie nämnas, stora poster bytte ägare ganska snabbt, exempelvis en post om 268 000 aktier (vilket motsvarar 0,4 procent av aktierna i bolaget) som bytte ägare klockan 9:09 till kursen 97,75 kronor. Vid klockan 10:37 på förmiddagen hade 4,3 miljoner aktier i bolaget bytt ägare i 2667 olika transaktioner. Omsättningen uppgick vid den tidpunkten till 422 miljoner kronor. Vid börsdagens slut kostade en Hemfosa aktie 97 kronor, vilket är 1,5 procent lägre än noteringskursen men 4,3 procent över teckningskursen i bolagets emission. Den första handelsdagens omsättning slutade på 914 miljoner kronor.

I ett kort samtal med Fastighetsnytt i samband med noteringsceremonin sade sig Jens Engwall vara nöjd.

– Det är jätteroligt att börsintroduktionen nu är avklarad. Det tar cirka ett år att ta in ett bolag på börsen. Den stora efterfrågan efter aktierna bevisar att Sverige är väldigt uppskattat internationellt. För utlänningar har Sverige blivit ett sorts ”safe haven”, ett bra ställe att vara på. För att göra en så stor emission måste du ha en hel del utländska investerare.

Han berättar att Hemfosas ledning har varit på fyra olika roadshows för att presentera bolaget och erbjudandet för internationella investerare och när han får frågan vilka möjligheter det nya kapital man nu har rest svarar han att Hemfosa kan växa vidare.

– Vi är inte små nu men vi skulle vilja bli lite större för att kunna bli del av globala index. Målet just nu är att Hemfosa ska bli ett bolag med cirka 10 miljarder i eget kapital och ett fastighetsvärde på 25 miljarder ungefär, säger Jens Engwall.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.