Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Låga räntor och gott om kapital

Publicerad: 12 januari 2015, 20:52

Enligt Pangea Property Partners sammanställning genomfördes 390 affärer över 50 miljoner kronor i Sverige 2014 och årets sista månad nådde rekordsiffror med 63 affärer om totalt 29,6 miljarder kronor. –Så länge länge vi har följt fastighetsmarknaden har man bara nått samma månadsvolym två gånger tidigare, den ena var när Vasakronan såldes , säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.


Ämnen i artikeln:

Mikael SöderlundhPangea Property PartnersVasakronan Fastigheter

Enligt Pangea Property Partners sammanställning genomfördes 390 affärer över 50 miljoner kronor i Sverige 2014 och årets sista månad nådde rekordsiffror med 63 affärer om totalt 29,6 miljarder kronor.
–Så länge länge vi har följt fastighetsmarknaden har man bara nått samma månadsvolym två gånger tidigare, den ena var när Vasakronan såldes , säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

16,1 miljarder euro, cirka 152 miljarder kronor, var den totala transaktionsvolymen i Sverige 2014 enligt Pangea. Året avslutades i stor stil och i Norden såldes fastigheter för 5 miljarder euro, cirka 48 miljarder kronor, i december. Finland ökade årssiffran mest med en transaktionsvolym som var 67 procent högre än 2013. Andelen utländska köpare var också hög, Mikael Söderlundh tror att de relativt höga avkastningskraven lockat många investerare, inte minst svenska. Norges ekonomi som såg lika stabil ut som Sverige under inledningen av 2014 har fått sig en törn av sjunkande oljepris som har bidragit till en lite skakigare marknad, dock steg transaktionsvolymen med 28 procent jämfört med 2013.

Det är också en ökning över hela spektret, menar Mikael Söderlundh, fler affärer inom alla segment och storlekar. När det var högkonjunktur förra gången var det en större andel utländska köpare och volymaffärer.
– Nu drivs marknaden framförallt av väldigt attraktiva finansieringsmöjligheter, även på mindre objekt och fastigheter med utvecklingspotential, säger Mikael Söderlundh.

Gott om kapital och rekordlåga räntor, läget är minst sagt gynnsamt för fastighetssektorn. Enligt Mikael Söderlundh är det fortfarande med en högkonjunkturkänsla som vi går in i 2015. Även om det är svårt att sia om de ekonomiska förutsättningarna efter sommaren så är det mycket pengar som tagits in och som ska investeras.
– Jag tror att det kan bli ovanligt mycket affärer under det första kvartalet, det är sällan man gått in i ett år med så bra förutsättningar för fastigheter. Mycket kapital har ännu inte investerats och jag tror på mer rörliga internationella kapitalflöden under 20015. Inte bara när det gäller investeringar i Sverige utan även att svenska investerare rör sig utåt, inte minst till våra grannländer.

Mattias Fröjd

Pangeabild

Transaktionsmarknaden i Norden 2014. Källa: Pangea Property Partners

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.