torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kapitalmarknad

Heba får sänkt kreditbetyg

Publicerad: 14 mars 2023, 12:38

Hebas finanschef Hanna Franzén.

Nordic Credit Rating sänker Hebas kreditbetyg från BBB+ till BBB, med negativa utsikter. Det framgår av ett pressmeddelande.


JB


Kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating (NCR) motiverar det sänkta betyget med försämrade nyckeltal till följd av stigande räntor och lägre fastighetsvärden. Räntetäckningsgraden försvagades till 3,2x 2022 från 4,6x under 2021. Samtidigt steg belåningsgraden till 47,8 procent från 43,7 procent.

De negativa utsikterna återspeglar att NCR förväntar sig att nyckeltalen kommer att fortsätta försämras, om inte Heba vidtar betydande åtgärder, där de också se utrymme för Heba att agera. Mot detta står risken för fortsatta räntehöjningar och sjunkande fastighetsvärden.

Läs mer: Värdetapp för bostadsfastigheter – så mycket handlar det om

Heba skriver i ett separat pressmeddelande att de kommer att fortsätta arbetet med att stärka sin finansiella ställning.

– Vår finansiella ställning är i fokus och något vi arbetar med dagligen. Vi har vidtagit åtgärder under förra året för att stärka vår finansiella ställning bland annat refinansierat lån i förtid, arbetat med räntesäkring och förlängt lån och lånelöften i förtid. Detta fokus gäller även framåt och på de delar som är möjliga att påverka, säger Hebas finanschef Hanna Franzén.

Läs mer: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev