Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

FI beslutar om kommande kapitalkrav

Publicerad: 10 September 2014, 15:28

Finansinspektionen har tagit beslut om de kommande kapitalkrav som ska gälla om de svenska bankerna. Kraven presenterades innan sommaren och innebär att de svenska bankernas kapitaliseringsgrad blir högre än den lägsta nivå som EU:s gemensamma regelverk kräver.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Finansinspektionen har tagit beslut om de kommande kapitalkrav som ska gälla om de svenska bankerna. Kraven presenterades innan sommaren och innebär att de svenska bankernas kapitaliseringsgrad blir högre än den lägsta nivå som EU:s gemensamma regelverk kräver. Enligt ett pressmeddelande från Finansinspektionen gäller det i synnerhet de fyra storbankerna.

Bankerna ska således ha kärnprimärkapital på 5 procent för systemrisker och vidare ska de avsätta mer kapital för bolån när riskviktsgolvet höjs till 25 procent. FI inför även ett riskviktsgolv för bolån i Norge. Lägg därtill den kontracykliska kapitalbufferten.

Finansinspektionen uppskattar att de svenska storbankerna sammanlagt kommer att behöva ha mellan 14,7 och 19 procent i kärnprimärkapital och vidare att bankerna kommer att klara detta.

För fastighetsbranschen skulle Finansinspektionens beslut kunna innebära att priset på finansiering via lånat kapital skulle bli dyrare men enligt bedömare Fastighetsnytt har pratat med är sannolikheten att den prishöjningen redan har prisats in av kapitalmarknaden stor. FI hade redan aviserat sina avsikter innan sommaren, som nämns ovan, och redan då har det prisats in. I praktiken har förslagen således sannolikt ingen större inverkan i detta skede.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.