Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Fastighetsägarna: ”Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet”

Publicerad: 23 maj 2022, 15:30

Riskbanken gick ut med besked om räntehöjningar den 10:e februari, sedan dess har Ryssland startat krig mot Ukraina. ”Med den brutala invasionen förändrades förutsättningarna”, säger Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen som tror att räntehöjningarna tar stopp vid årsskiftet.

Fastighetsägarna och dess chefsekonom Tomas Ernhagen tror på tre räntehöjningar innan årsskiftet. Sedan är det stopp för denna gång. ”Planerade räntehöjningar riskerar leda till tvärnit i den svenska ekonomin”, menar Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Fastighetsägarna skriver i sin senaste konjunkturrapport att världsekonomin bromsar in, hushållens realinkomster minskar, företagens marginaler krymper och skuldsättningen är hög. 

”I det läget riskerar Riksbankens planerade räntehöjningar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin. Därför avslutas höjningsfasen redan vid årsskiftet då Riksbankens styrränta nått 1,25 procent”, står det i pressmeddelandet om rapporten från Fastighetsägarna. 

Vi tror att Riksbanken får svårt att följa sin egen räntebana

– Med den brutala invasionen förändrades förutsättningarna. Både Ryssland och Ukraina är betydande exportörer av viktiga insatsvaror och livsmedel. Kriget har därför haft stor påverkan på den globala ekonomin. Problemen har förvärrats av omfattande nedstängningarna i Kina i syfte att stoppa spridningen av omikron, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Vidare skriver fastighetsägarna att tidigare prisuppgångar på energi och livsmedel förstärks och sprids vidare i ekonomin då företag försöker övervältra höga kostnader på kunderna. 

”För att säkra förtroendet för penningpolitiken har flera centralbanker, inklusive den svenska, höjt sina räntor och aviserat ganska kraftiga höjningar framöver. Riksbanken räknar med att höja räntan till 1 procent i år och vidare till knappt 2 procent under 2024”. 

– Vi tror att Riksbanken får svårt att följa sin egen räntebana. Det kommer att bli för tufft för den svenska ekonomin. Vi ser redan tecken på att en snabb försvagning är på väg. Både hushållen och företagen pressas av höga kostnader. Höjda räntor får därför stort genomslag, inte minst på bolånetagarna där många lånar med kort bindningstid, säger Tomas Ernhagen.

Den höga inflationen biter sig dock fast ett tag till, enligt Fastighetsägarna. 

För att tydliggöra att inflationshotet tas på allvar räknar Fastighetsägarna med att Riksbanken höjer räntan till 0,75 procent i juni. Därefter följer ytterligare två 25-punktershöjningar under hösten. 

Vid årsskiftet ligger räntan på 1,25 procent. Där stannar den för den här gången.

– Då räknar vi med att penningpolitiken haft avsedd effekt på de räntekänsliga hushållen och företagen. Konsumtionen och investeringarna har minskat och inflationen har fallit tillbaka. I så fall tror vi på en mjuklandning av ekonomin där BNP ökar med cirka 2 procent 2022 och 2023. Om Riksbanken hårdare fram riskerar vi att tvärnita den svenska ekonomin, säger Ernhagen.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.