Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

Ett sätt att kalibrera kapitalstrukturen

Publicerad: 10 November 2014, 15:14

Wallenstam har, som Fastighetsnytt vid flera tillfällen rapporterat, systematiskt återköpt aktier i det egna bolaget. Enligt Fastighetsnytts sammanställningar har bolaget köpt aktier för cirka 40 miljoner per kvartal. Wallenstam är dock långt ifrån det enda bland bolagen i samhällsbyggnadssektorn som genomför aktieåterköp.


Ämnen i artikeln:

SkanskaWallenstam FastigheterJMCorem Property Group

Således har exempelvis Skanska ett omfattande återköpsprogram och vid senaste årsstämma fick bolaget ett bemyndigande från sina ägare att köpa tillbaka 4 500 000 egna aktier över cirka ett år eller närmare bestämt fram till årsstämman 2015.

I enlighet med detta köpte Skanska under tredje kvartalet tillbaka 185 731 aktier. Givet bolagets lägsta kurs under kvartalet, 137,3 kronor per aktie, innebär det att Skanska köpt egna aktier för minst 25,5 miljoner kronor under tredje kvartalet.

Ett annat bolag som kör en ännu tydligare och mer konsekvent återköpspolicy är JM. Claes-Magnus Åkesson, CFO i JM, förklarar för Fastighetsnytt att bolaget sedan 2012 har ett mandat från sin årsstämma att återköpa aktier. Mandatet har förnyats av stämmorna 2013 och 2014.

– Vi har en utdelningspolicy om 50 procent av resultatet efter skatt över en konjunkturcykel och syftet med återköpen är att ge oss ett verktyg för att löpande kalibrera kapitalstrukturen, säger han.

Enligt Claes-Magnus Åkesson har JM sedan mandatet gavs år 2012 köpt tillbaka aktier för cirka 125 miljoner kronor per kvartal.

– Vi köper tillbaka aktier för att allokera lagom med riskkapital i förhållande till de operationella riskerna i bolaget, uttryckt som volatilitet i kassaflöde.Han konstaterar att bolaget har en stark balansräkning men att genom återköp av aktier kan man justera kapitalstrukturen så att balansräkningen inte blir onödigt stark.

– Vår första prioritering är alltid projekt och genom en stark balansräkning kan vi säkra att vi har möjlighet att inleda nya projekt, säger Claes-Magnus Åkesson.

Bland bolagen som ingår i Fastighetsnytts aktieindex FSBX, och har återköpt aktier under innevarande kvartal, finns utöver de bolag som nämnts ovan även Corem Property Group och Sweco. Sammanlagt har de fem bolagen återköpt aktier för 63,6 miljoner kronor hittills i kvartalet, som tabellen visar.

Sverrir Thór

Återköp K4

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.