måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kapitalmarknad

Erik Selin: Når nya skuldsättningsmålet 2024

Publicerad: 10 februari 2023, 09:08

Balders vd Erik Selin.

Foto: Joey Abrait

Balder kommer att nå sitt nya skuldsättningsmål under nästa år och det bör gå utan att sälja fastigheter. Det sade Balders vd Erik Selin vid en telefonkonferens efter fredagens rapportsläpp, där han också avslöjade hur länge Balder klarar sig utan obligationsfinansiering.

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

JB


Balder inför ett nytt finansiellt mål, där nettoskuld/ebitda över tid inte ska överstiga 11 gånger. Detta motiveras med vikten att ha en balansräkning som uppfyller kriterierna för en "investment grade rating" och kontinuerlig tillgång till obligationsfinansiering. Erik Selin sade att detta skuldsättningsmål är rimligt i en ny högre räntemiljö och han räknar med att det ska nås 2024.

– Vi tror att vi kommer att göra det nästa år, sade Erik Selin.

Läs mer: Bolagen som kan få skräpstatus: ”Manegen är krattad för en nedgradering”

Han fick flera frågor om det kommer att gå utan att sälja fastigheter och här var hans svar att det bör det.

– Vi tror vi kommer att klara det ändå, sade han med tillägg att det alltid sker transaktioner.

Erik Selin fick också flera frågor kring Balders obligationsfinansiering, där Moody's satt Balders kreditbetyg på bevakning för en eventuell nedgradering. Detta betyg sätts på Moody's eget initiativ, Balder har ett betyg från Standard & Poor's som de betalar för. Erik Selin avslöjade att de nu också ska föra samtal med kreditvärderingsinstitutet Fitch om ett eventuellt betyg.

Läs mer: Därför fortsätter Moody’s att bevaka Balder

Han sade att obligationsmarknaden inte är attraktiv nu och att Balder har finansiering i nuläget för att klara sig utan obligationsmarknaden åtminstone till och med 2026 – och under den tiden kan de öka sin bankfinansiering.

– Min gissning är att vi i teorin skulle kunna klara oss för evigt, sade han och tillade att obligationsmarknaden dock lär normaliseras någon gång.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev