Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Banar väg för ny stadsdel i Malmö

Publicerad: 31 januari 2017, 14:00

Visionsbild för Kontinentalstaden. Bild: Sweco.

En överdäckning av nya Kontinentalbanan i Malmö skulle frigöra mark för 5 000 nya bostäder i centrala Malmö, enligt en utredning som Sweco håller på med just nu.


Ämnen i artikeln:

MalmöSwecoFastighetsmarknaden i Sydsverige

Kontinentalbanan är den östra delen av Malmös nya tågförbindelse Ringlinjen. Den är just nu föremål för en juridisk process, som behandlar rätten att trafikera banan med persontåg. I dagsläget får bara godståg köra på sträckan på grund av olika buller- och skyddszoner, men förhoppningen är att den ska öppnas för persontåg under 2018.

– Kontinentalbanan löper idag rakt igenom staden och för att kunna öppna den innebär det att man behöver investera stora summor i bullerreducerande åtgärder, eftersom att det finns krav på hur nära järnvägen man tillåter bebyggelse. Genom att överdäcka spåren behöver vi inte samma skyddsavstånd till bostäderna, utan möjliggör i stället för att kunna bygga minst 5000 nya, säger Urban Skogmar, ansvarig arkitekt på Sweco i Malmö.

Swecos vision för vad de kallar “Kontinentalstaden” är en stadsdel som binder samman stadens västra och östra delar. Genom att gräva ned spåren skulle 30 hektar exploaterbar mark frigöras för att bygga stad, enligt utredningen.

Urban Skogmar var även med och vann arkitekttävlingen Open Skåne 2030 förra året, där förslaget bland annat gick ut på att skapa ett “Öresund City”, genom att låta Malmö växa på konstgjorda öar.

– Allt som byggs börjar med en vision, men det är inte alla visioner som blir verklighet, säger han till Sydsvenskan.

Visionsrapporten planeras vara klar i maj 2017.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.