Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Balder lånar 8 miljarder på euromarknaden

Publicerad: 1 september 2017, 07:26

Illustration: Petter Furå.

Balder har emitterat obligationer för totalt 850 miljoner euro, motsvarande cirka 8,1 miljarder kronor, på den europeiska penningmarknaden, eurobond-marknaden.


Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Balder har emitterat obligationer för totalt 850 miljoner euro, motsvarande cirka 8,1 miljarder kronor, på den europeiska penningmarknaden, eurobond-marknaden. 500 miljoner euro emitterar man som en senior osäkerställd obligation som löper till 2026 med en fast ränta på 1,95 procent och resterande 350 miljoner euro emitteras som en hybridobligation med en fast ränta om 3,13 procent.

Likviden från den icke säkerställda obligationen kommer enligt ett pressmeddelande från Balder att användas för refinansiering av säkerställd skuld medan likviden från hybridobligationen avses användas för att lösa in utestående preferensaktier i bolaget.

Det finns olika typer av hybridobligationer som betraktas som namnet antyder en kombination av två olika typer av instrument, skuld och eget kapital. De kan ha olika löptider, vissa kan vara eviga, men i slutet av löptiden finns vanligtvis möjligheten att konvertera instrumentet till aktier i bolaget. Marcus Hansson, finanschef på Balder, förklarar i samtal med Fastighetsnytt att den möjligheten dock inte finns i bolagets hybrid.

– Den är efterställd andra skulder vilket gör att den av ratinginstituten betraktas som 50 procent skuld och 50 procent eget kapital, säger han.

Balder har möjligheten att skjuta upp räntebetalningar på obligationen tills den löper ut men den möjligheten är enligt Marcus Hansson endast att betrakta som en sista utväg ifall bolaget får stora likviditetsproblem och det är inte aktuellt att skjuta upp kupongen.

Hybridobligationen har en löptid på 60 år men då den endast betraktas som 50 procent eget kapital i 5,5 år och ställs då om till 100 procent skuld så är bolagets avsikt att ersätta hybriden med annan finansiering vid den tidpunkten.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News