Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Tyskt lagförslag drabbar främst nya fastighetsfonder

Publicerad: 12 augusti 2010, 20:00

"De yngre fonderna som investerade mycket under toppåren sitter i dag på övervärderade fastigheter." Sefan Wundrak Henderson Global Investors Tyskt lagförslag drabbar främst nya fastighetsfonder De tyska öppna fonderna har varit aktiva investerare i Norden under det senaste året. Oro för nya lagförändringar har dock fått institutionerna att dra öronen åt sig, vilket lett till problem för ett antal av de yngre fonderna i Tyskland. Fastighetsnytt talade med Stefan Wundrak som är research manager för Henderson Global Investors…


Ämnen i artikeln:

Henderson fastigheter

Tyskt lagförslag drabbar främst nya fastighetsfonder

De tyska öppna fonderna har varit aktiva investerare i Norden under det senaste året. Oro för nya lagförändringar har dock fått institutionerna att dra öronen åt sig, vilket lett till problem för ett antal av de yngre fonderna i Tyskland. Fastighetsnytt talade med Stefan Wundrak som är research manager för Henderson Global Investors.

Stefan Wundrak förklarar tillbakadragandet med att under inledningen av året cirkulerade många rykten om kommande, ny lagstiftning. Innebörden av en del förslag skulle innebära vissa problem för investerare i fastighetsbranschen. Ett av förslagen innebar att de institutionella investerarnas kapital framöver skulle vara låst och att de därmed inte skulle kunna gå ur en fondinvestering på upp till fyra år. Majoriteten av de tyska öppna fonderna består till större delen av mindre, individuella investerare men många av dem har också upp till 20-30 procent institutionellt kapital.

– Givet så blev många av de institutionella investerarna oroliga. För tillfället kan man, nästan på daglig basis, köpa in sig i en fond som ger

3-4 procents avkastning. Många av de institutionella investerarna använder de tyska öppna fonderna likt en penningmarknadsfond för de ger en bättre avkastning än vad en vanlig penningmarknadsfond ger idag. När de nya lagförslagen dök upp insåg många av de institutionella investerarna att det skulle innebära sämre villkor och valde att lämna fonderna innan lagförslagen trädde i kraft, vilket innebar att flera av de tyska öppna fonderna fick problem. I dag har dock förslagen modifierats och ger en mer klar bild av vad som kommer att hända.

Övervärderade fastigheter

Enligt Stefan Wundrak så har inte alla av de tyska öppna fonderna råkat illa ut. Främst är det några av de yngre fonderna kommer att bli tvungna att sälja fastigheter över de närmaste 24 månaderna. Samtidigt så ser han att det finns en hel del stabila fonder som är redo att köpa fastigheter under de närmaste 12 månaderna.

– De fonder som har opererat under 20-30 år har ofta ett gott samarbete med en stor bank och de flesta av deras investerare är mindre, individuella investerare. De yngre fonderna som investerade mycket under toppåren sitter i dag på övervärderade fastigheter. De försökte att växa snabbt och har därför en större andel institutionella investerare, vilka är svårare att hantera än de mindre klienterna.

De tidigare förslagen på ny lagstiftning har modifierats och Stefan Wundrak tycker att det som är under utredning nu ser mer godartat ut för de institutionella investerarna.

– De nya förslagen är mer förståliga och jag tror att institutionerna kan acceptera dem. De som använde de öppna fonderna enbart för att parkera sina pengar kommer inte att använda dem på det sättet igen och det är ett av syftena med de nya lagförslagen. Men jag tror inte att vi kommer att få se några nya lagar träda i kraft före årsskiftet.

Mattias Fröjd

Mattias.frojd@fastighetsnytt

Ämnen i artikeln:

Henderson fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.