Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Thedéen: Fastighetsbranschen måste inse den nya räntemiljön

Publicerad: 15 september 2022, 12:55

Foto: Jesper Frisk/DI

God tillgång till billiga krediter under en lång period har lett till hög skuldsättning i fastighetssektorn och därmed en stor känslighet för högre räntor. Branschen måste nu inse att räntemiljön har förändrats. Det sade Finansinspektionens (FI) chef Erik Thedéen i ett anförande på torsdagen, enligt en sammanfattning på FI:s webbplats.


”Nu stiger räntor och kreditspreadar och fastighetsföretagen måste hantera ett mer utmanande finansieringsläge. Det är inledningen på en nödvändig anpassning som kan ge en stabilare fastighetssektor på sikt”, sade han.

FI-chefen manade branschen att se över sitt agerande i syfte att minska riskerna, och på lång sikt handlar det om ett antal anpassningar som FI vill att fastighetsföretagen ska överväga:

1, Låna längre. Väsentligt mer långfristig upplåning, fler oberoende lånekällor och jämnare fördelning av låneförfall.

2, Låsa räntan. Klart mindre exponering för ränterisk – både högre grad av räntesäkring och längre säkringar av låneförfall.

3, Vara mer transparenta med riskerna. Publicera regelbundna scenariobaserade stresstester, redovisa räntekänsligheten över tid tydligt med antagande om ränteuppgångar.

”Det här kan göra fastighetsbranschen stabilare och därmed också bidra till finansiell stabilitet”, avslutade Erik Thedéen.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.