Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Swedbank Boindex

Publicerad: 23 augusti 2010, 21:00

Husköpkraften stärks trots högre bolåneräntor
Enligt Swedbank steg deras Boindex för andra kvartalet 2010 till 149,1 jämfört med 147,0 kvartalet innan. Boindex mäter husköpkraften utifrån medianpriser på småhus, bolåneräntor och hushållens arbetsinkomster…


Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

Källa: Pressmeddelande Swedbank

Husköpkraften stärks trots högre bolåneräntor

Enligt Swedbank steg deras Boindex för andra kvartalet 2010 till 149,1 jämfört med 147,0 kvartalet innan. Boindex mäter husköpkraften utifrån medianpriser på småhus, bolåneräntor och hushållens arbetsinkomster.

Hushållen har nu drygt 49 procent högre arbetsinkomster än vad som krävs för att ha råd med husköpet enligt Swedbanks norm. Utifrån denna norm är Boindex 100 när hushållen använder 15 procent av sina förvärvsinkomster före skatt till bolånekostnader, och därmed har råd med sina husköp. Ju högre Boindex, desto högre är marginalerna och därmed husköpkraften.

Ett lägre medianpris på småhus samt hushållens högre förvärvsinkomster kunde mer än väl kompensera det högre ränteläget. Den sammanvägda bolåneräntan har nu stigit två kvartal i rad till 2,1 procent, det vill säga 0,4 procentenheter högre än bottennivån fjärde kvartalet ifjol.

–  Vi förutser att ränteläget fortsätter att stiga under året som kommer, och att hushållens utgifter för bolån som andel av inkomsten gradvis ökar. Därmed dämpas successivt uppgången i huspriserna och även den snabba kreditexpansionen. Att husköpkraften är relativt stark talar dock emot ett större husprisfall, säger Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom.

Svagare husköpkraft i Stockholm

Utvecklingen bland storstadsregionerna skiljer sig åt. I Göteborgsregionen minskade Boindex, men ligger alltjämt över 100 vilket visar att Göteborgarna har råd med sina husköp. I Malmöregionen steg husköpkraften, men fortfarande når Boindex inte riktigt 100-strecket. Stockholmsregionens husköpkraft föll till 86,5, vilket innebär att Stockholmarna endast har 86,5 procent av den inkomst som krävs för att ha råd med husköpet, enligt Swedbanks definition. Här har medianpriset fortsatt uppåt, samtidigt som det högre ränteläget pressar husköpkraften.

–  Storstadsregionerna har generellt en lägre husköpkraft eftersom huspriserna stigit till mycket höga nivåer, och därmed är det de mer skuldtyngda storstadsborna som i första hand kommer att få göra avkall på annan konsumtion när ränteläget och bolånekostnaderna stiger, säger Cecilia Hermansson.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.