fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Sven-Olof Johansson investerar i proptechbolag: ”Marknaden är alldeles för vildvuxen”

Publicerad: 19 maj 2022, 04:20

Nils Berglund, ägare av Vyer, och Sven-Olof Johansson, ägare av Fastpartner. Foto: Vyer

Sven-Olof Johansson och Lennart Sten är två kända fastighetsprofiler som investerar 15 miljoner kronor på det snabbväxande proptechbolaget Vyer - som i fjol även plockade in Staffan Unge i styrelsen. Compactor står för merparten av investeringen.

Ämnen i artikeln:

Sven-Olof JohanssonLennart StenProptech

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är ingen stor investering för oss, men görs av flera skäl. Inte minst då effektivare förvaltning och drift är viktigt för alla fastighetsbolag i en orolig värld som står inför en oviss framtid, säger Sven-Olof Johansson, vd på Fastpartner, till Fastighetsnytt.

Investeringen görs av Fastpartners moderbolag Compactor och uppgår till cirka 9 miljoner kronor. Medan en annan tungviktare i branschen, Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter, samt befintliga investerare, står för resten. 

Varför väljer ni just Vyer?
– De är ingen ren startup längre, utan har redan tagit in större fastighetskunder som använder och testar produkten. De expanderar också försiktigt med kapitalet som grund och flåsar inte bara på, säger Johansson.

Så sent som i november plockade Vyer även in Staffan Unge, partner på Slättö, till styrelsen. Meningen med investeringsrundan nu är att utöka teamet och möta branschens växande efterfrågan på lösningar som kan stötta befintliga mål för klimatanpassning och kostnadsbesparingar. 

Hade Staffan Unge ett finger med i spelet vid valet?
– Nej, utan vi gillar att teamet strävar efter expansion med lönsamhet. Rena tillväxtcase utan någon vinst inom en rimlig tid är svårfinansierade. Det är därför viktigt att kassaflödet är på plats. Vyer har kommit en bit på vägen, men vi tittar givetvis även på andra bolag och vill inta fler positioner.

Hur kan den långsamma utvecklingen inom proptech påskyndas?
– I dag har många leverantörer egna lösningar, men någon behöver ta ett helhetsgrepp så att branschen blir mer rationell. Jag tror att konsolidering och samverkan mellan flera aktörer väntar. 

Hur ser du på utvecklingen över en längre tidshorisont?
– Det är jättesvårt att säga. Marknaden är alldeles för vildvuxen i dag, med hur många proptechbolag som helst. Men det som utkristalliserat sig är att vi kommer att få se färre aktörer i framtiden. Konkurrensen minskar också då riskkapitalbolagen väljer att avvakta i spåren av det oroliga omvärldsläget. 

Läs även: Proptechbolag värvar tungviktare från fastighetsbranschen
Läs även: Hemsö om proptechsatsningen: ”Det bubblar hos fastighetsbolagen” 

Lennart Sten beskriver Vyer som ett innovativt proptechbolag. 

– De har förutsättningar att förändra det traditionella sättet att förvalta fastigheter. Att de dessutom kan bidra till hållbarhetsarbetet är ett stort plus. Teamet och tekniken är i framkant, säger han i en kommentar. 

Lennart Sten

Vyer själva är otroligt glada och stolta över att flera toppnamn väljer att investera i bolaget, särskilt då fastighetsbranschen står inför ett stort digitalt skifte. 

– Deras unika inblick är enormt värdefull för oss. Sven-Olof och Lennart investerar i produkten och teamet i sin helhet, medan Staffan är en värdefull resurs som hjälper oss att branschanpassa produkten, säger bolagets vd Nils Berglund. 

Plattformen med digitala tvillingar används redan av Hemsö, Stena Fastigheter, Heba, Mimer, Örebroporten, Örebro kommun, SGS, Studentbostäder med flera. 

Mer om Vyer Technologies

• Står bakom plattformen Vyer.com som hjälper fastighetsägare att digitalisera sina fastigheter för att effektivisera drift och förvaltning.

• Bolaget har varit lönsamma sedan starten 2016.

• En digital tvilling av en fastighet gör att byggnader kan besökas virtuellt. Vyers plattform gör det möjligt för förvaltningspersonal att snabbt hitta viktig byggnadsinformation i smarta kartor från sin dator eller mobila enhet.

• Medarbetare kan själva kartlägga och uppdatera information så att de digitala tvillingarna förblir relevanta över tid.

 

Källa: Vyer

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev