Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Svagare förväntningar om finansieringsklimatet

Publicerad: 24 oktober 2014, 05:00

Catellas kreditbarometer CREDI för oktober 2014 indikerar att tillgången på finansiering inte förväntas förbättras ytterligare de kommande tre månaderna.


Ämnen i artikeln:

Catella

Både långivare och låntagare har sett ett förbättrat finansieringsklimat under de senaste tre månaderna, men även att tillgången på finansiering inte förväntas förbättras ytterligare de kommande tre månaderna.Samtidigt visar CREDI:s huvudindex en nedgång på 9,7 enheter. Både index över de senaste och förväntningar om de kommande tre månaderna föll från 72,8 till 63,1 respektive från 59,8 till 50,00. Detta indikerar att långivare och låntagare har sett ett förbättrat finansieringsklimat under de senaste tre månaderna, men även att tillgången på finansiering inte förväntas förbättras ytterligare i närtid.

– Med ett fall på nästan 10 enheter har CREDI:s huvudindex sjunkit avsevärt. Fallet beror främst på en viss oro enligt förväntningsindexet som indikerar att finansieringsklimatet inte förväntas fortsätta förbättras de kommande tre månaderna. Resultatet korrelerar med oktobermånads generella marknadssentiment med både börsnedgång och signaler om försvagad syn på euroområdet, kommenterar Martin Malhotra, projektledare på Catella, i ett pressmeddelande.

När det gäller noterade fastighetsbolag under andra kvartalet sjönk både kapitalbindnings- och räntebindningstiden, men räntebindningstiden är fortfarande över den genomsnittliga nivån för 2000–2014. De noterade bolagen ökade samtidigt sin belåningsgrad till cirka 60 procent, en ökning om 3,5 procentenheter jämfört med ett år tidigare.

– Den svenska fastighetsmarknaden har fortsatt gynnsamma finansieringsvillkor genom både traditionell bankfinansiering och en växande mängd finansieringsalternativ, exempelvis obligationer, säger Britt-Marie Nyman, projektledare på Catella.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Catella

Ämnen i artikeln:

Catella

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.