Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Stor ökning av konkurser

Publicerad: 5 oktober 2012, 05:10

Den negativa trenden med konkursökningar fortsätter. Siffror från UC visar att under september månad ökade konkurserna med 24 procent jämfört med samma månad förra året.


De privata tjänsteföretagen, partihandeln och transportsektorn är särskilt drabbade under månaden. De båda storstadslänen Stockholm och Västra Götaland har påverkats påtagligt av den svagare konjunkturen, medan Skåne går mot strömmen.

Totalt gick 501 företag i konkurs under september. Sett till helåret har konkurserna stadigt ökat, med undantag av mars månad.
– Sett ur ett femårsperspektiv ligger vi nu förhållandevis högt i antalet konkurser. Endast under 2009, då finanskrisen var som djupast, hade vi fler konkurser under perioden januari-september. Läget har under året också successivt försämrats, så nu är det inte heller mycket som tyder på att det kommer att ske någon ljusning av konjunkturen under hösten. Tillväxten i svenskt näringsliv bromsar och många branscher räknar med en svagare efterfrågan framöver, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Antalet konkurser hittills i år uppgår till 4 857. Det innebär en ökning med 11 procent jämfört med samma period förra året.

Stockholm och Västra Götaland tyngt av konkurser
I storstadslänen Stockholm och Västra Götaland noterades ett kraftigt ökat antal konkurser under september, och konkurstalen landade där på 39 respektive 31 procent. I Skåne län minskade däremot antalet konkurser med 10 procent under månaden.
– Skåne hade, till skillnad från de andra storstadsregionerna, särskilt många konkurser under fjolåret, vilket kan förklara utvecklingstrenden i år i Skåne.

I Västra Götaland har det under året varit särskilt många konkurser inom parti- och detaljhandeln. Detta gäller även för Stockholms län, där också företag som ägnar sig åt specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet haft det riktigt tufft. Den senaste månaden är det i synnerhet de privata tjänsteföretagen, partihandeln och transportsektorn som drabbats av flest konkurser.
– I den svaga konjunkturen förhåller sig konsumenterna avvaktande, drar ner på inköpen och spenderar mer på vardagliga och mindre kostsamma produkter än på exempelvis kapitalvaror och tjänster. Även om konsumenterna länge har dragit runt svensk ekonomi kan en ökad försiktighet och ändrade köpbeteenden få konsekvenser för många företag, säger Roland Sigbladh.
Redaktionen

Källa: Pressmeddelande UC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.