Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Skandalöst slöseri med pengar

Publicerad: 30 november 2012, 07:34

Frank Duffy

Dagens kontorsfastigheter underutnyttjas gravt och det är enligt den engelska arkitekten Frank Duffy en stor skandal.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergFrank Duffy

Dagens kontorsfastigheter underutnyttjas gravt och det är enligt den engelska arkitekten Frank Duffy en stor skandal. Han höll ett föredrag på Atrium Ljungbergs seminarium om kontorsfastigheter på onsdagen och träffade Fastighetsnytt i anslutning till det.

– Ingen organisation jag känner till använder ytor på ett effektivt sätt. Enligt mätningar som vi har gjort upprepade gånger toppar beläggningen av kontorsytor i cirka 25 procent innan den börjar skjunka igen. Då pratar jag om en kontinuerlig mätning över hela arbetsdagen, säger Frank Duffy.

Han berättar att enligt sin erfarenhet har förvaltningen inte tagit ett grepp om problemet vilket han menar är en stor skandal.

– Det är ett enormt slöseri med pengar och egenligen rena galenskapen. Yta är en värdefull resurs och varför ska man hålla på och bygga nytt när de befintliga ytorna används till högst 25 procent? Det är en etisk fråga och särskilt när man tar hänsyn till klimatförändringar, säger han.

Frank Duffy har varit en framstående figur bland kontorsarkitekter över många årtionden och blev bland annat känd för att införa kontorslandskap i anglosaxisk arkitektur på 1960-talet. Han har belönats med CBE-orden (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), vilket är graden nedanför adelskap i Storbritannien, för sina bidrag till arkitekturkonsten.

– Jag tror att förklaringen ligger till stor del i transaktioner och jag skyller på fastighetsbolagen. De är som nomader som går från transaktion till transaktion. De stannar inte för att betrakta och ser inte konsekvenserna, säger han.

Varför skulle de göra så, frågar han vidare.

– De tjänar ju stora pengar som det är. Vi kan jämföra med jordbruk, där skulle man inte kunna göra så för där måste varenda kvadratmeter yta utnyttjas.

Frank Duffy poängterar att kontorsfastigheter är enormt sofistikerade och dyra resurser som måste vårdas bättre.

– Jag anser att man borde mäta ytans omloppshastighet och belöna både fastighetsägare och hyresgäster som lyckas utnyttja den bättre, säger han.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergFrank Duffy

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.