fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

SBB sänks igen – mörka utsikter för kreditbetyget

Publicerad: 28 juli 2023, 12:51

Foto: Cornelia Jönsson, Getty Images

Standard & Poor's sänkte i fredags SBB:s långsiktiga kreditbetyg med fyra steg från BB- till CCC+ med hänvisning till stora kommande förfallande skulder och likviditetspress. Utsikterna för det nya betyget är negativa.

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Kreditvärderingsinstitutet sänkte så nyligen som den 7 juni det långsiktiga betyget till BB- och genomför nu sin andra sänkning på kort tid. Det nya betyget CCC+ är inte av så kallad investeringsbar grad utan så kallad skräpstatus, i likhet med det föregående betyget.

"Att säkerställa tillräcklig finansiering tar längre tid än förväntat, och vi tror att SBB:s tillgång till kapitalmarknaderna förblir avlägsen. Vi bedömer även att företaget i ökande grad är beroende av gynnsamma ekonomiska omständigheter såsom att generera tillräckligt med tillgångsförsäljningar på utmanande marknader för att kunna klara av kortsiktiga åtaganden, vilket enligt vår syn ytterligare ökar likviditetsrisken", skriver Standard & Poors.

Läs även: LISTA: Fastighetsbolagens kreditbetyg

SBB:s kreditnyckeltal har försvagats under andra kvartalet 2023. Skulderna i relation till hela balansräkningen har ökat från 59,9 procent till 65,5 procent, huvudsakligen till följd av nedvärderingar av fastigheter, oväntade omräkningsförluster och värdeförluster på finansiella investeringar.

"De negativa utsikterna speglar hög osäkerhet avseende SBB:s förmåga att framgångsrikt säkra tillräcklig finansiering för att klara av sina kortsiktiga låneförfall under de närmaste månaderna", uppger Standard & Poor's.

Läs även: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Även om likviditetsrisken för närvarande är allvarlig antar dock kreditvärderingsföretaget i sitt huvudscenario att SBB till slut kommer att lyckas få in pengar genom antingen tillgångsförsäljningar eller säkrad finansiering.

Aktien pressades drygt 6 procent strax före börsstängning på fredagen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev