Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Sänkning för första gången

Publicerad: 25 oktober 2012, 12:09

Priserna för el, värme, avfall och vatten har sammanlagt sänkts det senaste året enligt den årliga Nils Holgerssonundersökningen.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

För första gången sedan mätningarna inleddes för 17 år sedan kan rapporten uppvisa en sammantagen sänkning av de taxor som mäts.

– Det är glädjande att priset har sänkts, men de anmärkningsvärt stora skillnaderna i avgifter och taxor mellan landets kommuner kvarstår. För en vanlig trerumslägenhet är den sammanlagda årliga kostnaden 10 560 kr mer i Munkedal än för motsvarande lägenhet i Luleå. Det är orimligt att det skiljer närmare 75 procent i driftkostnader mellan landets dyraste kommun och den kommun som har lägst taxor, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Anledningen till att totalkostnaden sänkts förklaras med att elhandelspriset har kraftigt sänkts jämfört med tidigare år beroende på många samverkande faktorer. Framförallt förklaras det låga priset av att vattenmagasinen är välfyllda, att kärnkraftverken inte drabbas av omfattande driftstopp samt att industrin går på lågvarv. Trots årets prissänkning har elhandelspriserna under en tioårsperiod ökat med över 50 procent på årsmedeltalet.

– Men det går inte att säga att detta är en trend som kommer att fortsätta eftersom priserna historiskt har varierat kraftigt på elmarknaden, säger Per Holm.

Lägst avgifter, kr/kvm/år inkl moms:

1. Luleå 215,49

2. Skövde 222,61

3. Piteå 227,72

4. Borlänge 229,36

5. Boden 231,97

Högst avgifter, kr/kvm/år inkl moms:

1. Munkedal 373,58

2. Lessebo 371,07

3. Hammarö 370,27

4. Tanum 370,11

5. Munkfors 366,24

Fakta om undersökningen:
I Nils Holgerssonundersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet till varje kommun i landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs. Bakom studien står organisationerna Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN- gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Nils Holgerssongruppen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News