Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Riksbankens oro för branschens belåning: ”Kan få materiella konsekvenser”

Publicerad: 24 maj 2022, 13:25

Riksbanken ser en möjlig negativ spiral av fallande fastighetsvärden om fastighetsföretagen inte kan refinansiera sina lån.

Foto: Riksbanken

Fastighetssektorn är mest räntekänslig av alla branscher, det skriver Riksbanken i årets första stabilitetsrapport. I ett dåligt scenario kan en åtstramad räntepolitik i förlängningen betydande fallande fastighetsvärden, menar man.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSvepet

De svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör, enligt Riksbankens, en betydande risk – speciellt i ett klimat med åtstramade kreditvillkor och försvagad konjunktur. 

Följden kan bli stora prisfall på fastigheter, vilket kan få stora konsekvenser för såväl fastighetsföretag som långivare, skriver Riksbanken i rapporten. 

”I ett scenario där fastighetsföretagens genomsnittliga ränta stiger med 3 procentenheter skulle räntekvoten för ett urval av större kommersiella fastighetsföretag i genomsnitt stiga från 25 till 60 procent”. 

Eftersom delar av fastighetsföretagens lån har fast ränta eller är säkrade genom räntederivat skulle de högre räntorna dock inte slå igenom omgående: 

”Men i takt med att fastighetsföretagen behöver refinansiera sina lån kommer en högre ränta att leda till att många fastighetsföretag behöver ta en större del av sin intjäning i anspråk”. 

Fram till mars 2023 förfaller, enligt Riksbanken, 20 procent av fastighetsföretagens certifikat och obligationer. (se blå stapel i diagram).

20 procent av fastighetsföretagens certifikat och obligationer förfaller fram till mars 2023.

Foto: Riksbanken

Om fastighetsföretagen inte kan refinansiera sina lån på kapitalmarknaden kan riskerna kopplade till deras stora lån få materiella konsekvenser – det vill säga de tvingas sälja av beståndet för att betala tillbaka sina lån – vilket i sin tur kan skapa en negativ spiral av fallande fastighetsvärden. 

Riksbanken menar att det inte att går att utesluta att bankerna i ett sådant scenario kan behöva ställa högre krav på fastighetsföretagen. 

På längre sikt finns det även andra faktorer som kan påverka fastighetsvärdena. En sådan är om efterfrågan på kontorsyta minskar när fler arbetar på distans. Beräkningar indikerar att det skulle kunna pressa ned värden på kontorsfastigheter med mellan 5 och 18 procent. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.