Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Riksbanken: Fastighetsbolagen en riskfaktor

Publicerad: 20 maj 2020, 10:40

Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Riksbanken

Fastighetsbolagen, som har lån motsvarande 30 procent av Sveriges BNP, pekas ut som ett orosmoln i Riksbankens rapport om den finansiella stabiliteten som publiceras två gånger om året, rapporterar Dagens industri.


Riksbankens tecknar två tänkbara scenarier som beskriver coronakrisens effekter på finansmarknaden. I det sämre krymper BNP i år med närmare 10 procent för att nästa år växa med bara knappa 2 procent och risken är då att bankerna inte klarar av att förse ekonomin med krediter, skriver Dagens industri. 

Läs även: ”Dyrare finansiering väntar svenska fastighetsbolag” 

Det största orosmolnet är fastighetsbranschen som drabbats hårt genom att många hyresgäster inte betalat sina hyror. Fastighetsbranschen har också generellt små finansiella marginaler och bolagen i sektorn står för över 40 procent av bankernas utlåning. 

”Eftersom en stor andel av bankernas utlåning går till fastighetsföretag skulle problem i denna bransch kunna få stora konsekvenser för den finansiella stabiliteten”, heter det i rapporten som Dagens industri citerat. Riksbanken gör också klart att den står redo ”att bidra genom att tillhandahålla den likviditet som behövs.”

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.