Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Reporäntan oförändrad - i tre år till

Publicerad: 22 september 2020, 08:23

Riksbanken meddelade på tisdagsförmiddagen att man lämnar reporäntan oförändrad på 0 procent. Enligt en uppdaterad prognos räknar man med att den ligger kvar på samma nivå i drygt tre år till.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenStefan IngvesReporäntan

Riksbanken menar att svensk ekonomi nu börjat återhämta sig efter det kraftiga fallet under våren, men att vägen tillbaka är lång och kantad av osäkerhet. 

Läs även: 33 händelser som skakade (nåja) branschen 2019 

Enligt den nya prognosen kommer Sveriges BNP att minska med 3,6 procent i år - något mindre än i den förra prognosen som såg en nedgång med 4,5 procent under året. 

Under nästa år beräknas tillväxten hamna på 3,7 procent, arbetslösheten beräknas till i snitt 8,6 procent i år och 9,2 procent nästa år. 

Läs även: Därför ville Per Jansson stoppa räntehöjningen 

”Penningpolitiken behöver fortsatt bidra till att kreditförsörjningen fungerar och till att det allmänna ränteläget håls nere även under kommande år”, skriver Riksbanken. Man kommer därför fortsätta att genomföra tillgångsköp, och erbjuda likviditet inom alla de olika program som lanserats hittills under året. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.