Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Regler och finansiella incitament

Publicerad: 14 Mars 2013, 14:16

Günther Oettinger

Fastigheter är en stor energikonsument där det finns mycket att göra. Günther Oettinger, energikommissionär för EU, ser energifrågan som central, inte bara ur klimatsynpunkt utan även för fred och välstånd.


Ämnen i artikeln:

Mipim

EU är byggt på två pelare, menar Oettinger, det ena är fred och det andra en ekonomisk marknad och här är energi en viktig byggsten som flera hundra miljoner människor är beroende av.  Europa är stora konsumenter och importörer av energi, han pekar på den geopolitiska situationen och vad som kan hända om exempelvis USA med nya olje- och gasfyndigheter blir oberoende vad gäller energiförsörjning. Eller vad som händer om matproduktionen blir lidande på grund av försvagade förutsättningar. Att Europa kan hantera energifrågan ser han inte bara som en livsviktig fråga för klimatet utan även en fråga om fred.

För att de mål som är satta för 2020 måste vi konsumera mindre samtidigt som det skapas möjligheter att lagra energi. Europa är en stor energikonsument och ansvarar för 11 procent av utsläppen i världen, säger Oettinger. Det behövs nya regler men han poängterar att samtal krävs mellan USA, Kina, Europa med flera.

– Temperaturen stiger och vi har beslutat att tackla detta inom EU. Men klimatfrågan är något som måste lösas på en global nivå.

När det ska renoveras och energieffektiviseras i det befintliga beståndet är finansieringsfrågan ett problem medger Oettinger och förutom regler behöver också staterna skapa incitament.

– Vi behöver regelverk och vi behöver finansiella incitament för att vi ska ha någon möjlighet att nå målen.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.