Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Regeringen stödjer Umeå med 80 miljoner

Publicerad: 3 september 2012, 10:58

I årets budgetproposition avsätts 75 miljoner kronor i särskilda medel för att stödja kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.


Ämnen i artikeln:

UmeåFastighetsmarknaden i norra Sverige

Tillsammans med de insatser som görs från nationella kulturinstitutioner och myndigheter innebär det att staten kommer att bidra med minst 80 miljoner kronor till kulturhuvudstadsåret.

– Jag är glad över att vi nu kan göra en kulturpolitisk kraftsamling inför kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Tillsammans med Umeå vill regeringen bidra till att förverkliga kulturhuvudstadsårets höga ambitioner när det gäller konstnärlig kvalitet och kulturell mångfald, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Umeå har, på förslag av den svenska regeringen, utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014 av EU:s ministerråd. Vid sidan av Umeå är även Riga kulturhuvudstad 2014. Redan i förra årets budgetproposition fick Statens kulturråd i uppdrag att ta särskild hänsyn till kulturhuvudstadsåret i sin bidragsgivning. Samtidigt fick 21 andra kulturmyndigheter och institutioner i uppdrag att redovisa hur de kommer att bidra till Umeå. Hittills har Kulturrådet bidragit med cirka fem miljoner kronor till olika projekt. Med dagens besked innebär det att staten kommer att bidra med minst 80 miljoner kronor till kulturhuvudstadsåret.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Kulturdepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.