Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Refinansierar 85 procent av bankkrediter

Publicerad: 29 januari 2015, 09:57

Tribona har kommit överens med tre av bolagets långivare om en förtidsrefinansiering av samtliga sina befintliga lån. Långivarna ifråga är Swedbank, Aareal och Sparbanken Skåne men tillsammans står dessa tre för närmare 85 procent av Tribonas bankskuld.


Ämnen i artikeln:

Aareal BankSwedbankTribona

Tribona har kommit överens med tre av bolagets långivare om en förtidsrefinansiering av samtliga sina befintliga lån. Långivarna ifråga är Swedbank, Aareal och Sparbanken Skåne men tillsammans står dessa tre för närmare 85 procent av Tribonas bankskuld. Alla de avtal man nu har refinansierat hade tidigare förfall i februari 2016. Efter refinansieringen har man en genomsnittlig löptid på 3,5 år med långivarna ifråga.

Anledningen till att man tar detta steg nu är att man vill minska refinansieringsrisken i bolaget. Dels har man nu förekommit den refinansieringspuckel som väntade i februari 2016, dels har man spritt ut låneportföljens löptider. Vidare har man lyckats sänka sina lånekostnader.

Efter refinansieringen kommer Tribonas genomsnittliga räntemarginal att uppgå till 1,9 procent vilket kan jämföras med en marginal om 2,59 procent tidigare. Givet de förutsättningar som rådde vid årsskiftet har bolaget sänkt sin genomsnittliga räntekostnad, inklusive kostnad för räntederivat, med 0,8 procentenheter till 4,72 procent per år. Dessutom har man sänkt snittamorteringen från 2,46 procent till 1,64 procent.

Slutligen har Tribona genom denna refinansiering ökat sin likviditet då överenskomna men ännu inte utbetalda krediter kommer att utbetalas. Det i sin tur innebär att bolagets belåningsgrad kommer att stiga till 59,8 procent.

Tribonas vd Per Johansson kommenterar i ett pressmeddelande från bolaget att intresset för att finansiera Tribonas verksamhet är stort.

”Vi är glada att kunna fortsätta utveckla våra relationer med våra nuvarande banker och är väldigt nöjda med att i förtid kunna omförhandla våra marginaler och förlänga och sprida ut våra förfallotider för vår finansiering,” skriver Per Johansson i sin kommentar.

Sverrir Thór

Källa: Marknadsmeddelande från Tribona

Ämnen i artikeln:

Aareal BankSwedbankTribona

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.