Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Privata fastighetslån hett när börsen coronakrisar

Publicerad: 20 mars 2020, 14:29

Kameos Sverige-vd tror att den skakiga börsen kommer att locka fler till tjänsten och till privata företagslån, inte minst inom fastigheter.

Foto: Anders Siljevall / Kameo

Oroliga tider på börsen gör att fler sparare söker sig till alternativa investeringar. Den senaste tiden har låneplattformen Kameo slagit rekord i antalet investerare till ett fastighetsprojekt i Nacka.


På en månad är OMX30 ner cirka 30 procent, och allt fler småsparare säljer sina innehav. Samtidigt verkar det som att många av dem söker alternativ till aktier och fonder. 

Låneplattformen Kameo för samman företag med investerare, som tillsammans går ihop för att finansiera lånen som framför allt tas av fastighetsutvecklare. Nyligen avslutades en låneauktion för finansieringen av markförvärv och byggstart till en bostadsrättsförening i Nacka. Lånet på 30 miljoner kronor lockade rekordmånga investerare.

– Runt tusen personer har gått in som finansiärer. Normalt brukar det vara mellan 200 och 800 personer, så detta är rekord för oss. Det här är också ett Stockholmsprojekt som har fått ganska stor uppmärksamhet, bland annat via Hemnet. Efter att ett bud har lagts kan långivaren gå in och ändra belopp men det har vi sett lite av i detta fall, vilket vi ser som ett styrkebesked, säger Fredrik Källgren, Sverige-vd för Kameo, till Fastighetsnytt.

Tror på ökat intresse

Sedan lanseringen 2016 har cirka 700 miljoner kronor lånats ut via Kameo, som står för auktion, avtalsskrivande och administration. Fredrik Källgren tror att det rådande börsklimatet kan öka intresset ytterligare. De närmaste veckorna kommer två till tre nya låneauktioner starta varje vecka.

– Vi har nyss lagt ut ett vindsprojekt på Kungsholmen. Efter en dryg timme hade 53 procent av lånet på 2,5 miljoner kronor säkrats, säger Fredrik Källgren.

Det som lockar spararna till företagslån, tror Fredrik Källgren, är att det är en mer konkret investering än exempelvis en företagsobligation. Att investera i ett byggprojekt i ens eget närområde är mindre abstrakt för många.

– Dessutom har alla våra lån någon form av säkerhet och vi använder oss av månadsvis räntebetalning. Vår medianinvesterare har gått ini i 13 olika lån vilket innebär att man får en ränteutbetalning varannan dag, säger Fredrik Källgren.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.