Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Pfandbriefbank i privat ägo före 2016

Publicerad: 12 oktober 2012, 11:50

Anders Tägt på Exporeal i München.

Foto: Mattias Fröjd.

Låneboken växa i framförallt Sverige och Finland, samtidigt ska banken vara återprivatiserad före utgången av 2015.


Ämnen i artikeln:

Anders TägtDeutsche Pfandbriefbank

Anders Tägt blev smått överraskad av de positiva reaktionerna på bankens återintåg på den svenska och nordiska marknaden. Nu ska låneboken växa i framförallt Sverige och Finland, samtidigt ska banken vara återprivatiserad före utgången av 2015.

Deutsche Pfandbriefbank AG (pbb) har i dag en lånestock på ungefär 1,6 miljarder euro i Norden. En portfölj som man vill utöka och banken kommer de närmaste två åren att koncentrera sig på kontor, handel och logistik i Sverige och Finland.
– Jag vill gärna genomföra affärer i storleksordningen 300-400 miljoner euro per år. Samtidigt ska det arbetas vidare med den stock vi redan sitter på, räknat på en genomsnittlig löptid på fem år innebär det cirka 300-350 miljoner euro per år som ska omförhandlas. I år ligger refinansieringsgraden på 75 procent, säger Anders Tägt som kommer att leda pbb:s nyöppnade kontor i Stockholm.

Tuff konkurrens
Även om kollegorna i branschen var väldigt välkomnande vad gäller bankens återintåg så är de också konkurrenter om produkterna. Anders Tägt menar att om någon av de nordiska bankerna verkligen vill ha en affär så tar de den genom att erbjuda bättre villkor än vad pbb för närvarande kan erbjuda.
– De riktiga core-fastigheterna i Stockholm, Malmö och Göteborg kommer vi inte att finansiera, det kommer de nordiska bankerna att göra. Investerarna i den typen av fastigheter har väldigt bra villkor i det nordiska banksystemet och vi kan inte konkurrera i det segmentet. Så är det på varje hemmamarknad, kommer man in på core-produkterna så finns de lokala bankerna där för att finansiera sina favoritkunder.

Återprivatisering
Kontoret i Stockholm är ett återintåg då banken redan tidigare varit representerad i Stockholm mellan 2001-2008, då under namnet Hypo Real Estate som sedan förstatligades 2009. Banken är i dag helägd av staten men till skillnad från andra banker så har man genomfört en separation av strategisk och icke strategisk verksamhet. Den icke strategiska delen, som ligger under en annan juridisk ägare och organisation, ska avvecklas. Den strategiska delen ska leva vidare, men enligt beslut i EU-kommissionen ska verksamheten vara återprivatiserad före utgången av 2015. Då kan man fråga sig om banken står på säljlistan redan i dag?
– Teoretiskt ja men i praktiken nej, det på grund av att vi är mitt uppe i det arbete som innebär att vi ska få en ny och tydligare organisation. Sedan ska vi fortsätta göra affärer så att låneboken kan växa lite mer, säger Anders Tägt.

Deutsche Pfantbriefbanks kontor i Stockholm består i dag, utöver Anders Tägt, av Tomas Coldor, origination och Viktor Kalin, fastighetsanalytiker, (båda kommer från bankens kontor i London) samt Anna Forster, ansvarig för finans och compliance, som rekryterats från Alipes.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.