Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Nya siffror: Över hälften har fått stöd

Publicerad: 14 maj 2020, 09:51

Café i Spånga.

Foto: Fastighetsägarna

Mer än hälften av lokalhyresgäster med restauranger, caféer och hotell har under den senaste månaden fått stöd av sin hyresvärd. Det visar en purfärsk enkät från Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetFastighetsägarnaReinhold Lennebo

Enkätundersökningen bland små- och medelstora fastighetsföretag visar att 6 av 10 restauranger och caféer, samt 5 av 10 hotell inte har betalat den hyra som är avtalad med fastighetsägaren.

– Många fastighetsägare stöttar sina lokalhyresgäster när det är möjligt genom anstånd med hyran eller med tillfälliga hyresrabatter, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar. 

I en majoritet av fallen har fastighetsägaren och hyresgästen kommit överens om anstånd med hyra, övergång från kvartalsinbetalning till månadsinbetalning av hyran eller hyresrabatter.

Läs även: Fastighetsägarna: Direktstöd vore bättre i nästa kvartal 

Tredje kvartalet en utmaning

De flesta (78 procent) små och medelstora butiksägare inom sällanköpshandeln fortsätter att betala hyran, medan vartannat storföretag (56 procent) inte gör det, enligt studien. 

– Varannan småföretagare i fastighetsbranschen bedömer att de kommer att få minskade hyresintäkter under nästa kvartal, säger Lennebo.

Läs väven: Handeln blöder – men två segment blomstrar 

De minskade hyresintäkterna väntas ge snabbt avtryck i fastighetsbranschen som till 90 procent består av småföretag.

Enkäten har besvarats av totalt 835 fastighetsägare med 10 248 lokalhyresgäster under perioden 24 april till 4 maj.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.