Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Nya avdragsregler kan ändra synen på finansiering

Publicerad: 26 April 2018, 18:00

Regeringens förslag om begränsade ränteavdrag kan i förlängningen leda till att svenska fastighetsbolag kommer att öka andelen eget kapital i finansiering. Det säger Rolf Larsson, CFO i börsnoterade Diös Fastigheter, i samtal med Fastighetsnytt.


Regeringens förslag om begränsade ränteavdrag kan i förlängningen leda till att svenska fastighetsbolag kommer att öka andelen eget kapital i finansiering. Det säger Rolf Larsson, CFO i börsnoterade Diös Fastigheter, i samtal med Fastighetsnytt. Han säger att givet rådande ränteläge kommer bolagen knappt att påverkas mycket men när räntan börjar stiga igen så kan det skapa ett incitament för bolag att dels skrota planerade projekt, dels öka andelen eget kapital i finansieringsmixen.

I dagens läge får svenska fastighetsbolag göra fullt avdrag för räntekostnaderna av det skattemässiga resultatet men om, eller snarare när, regeringens förslag blir verklighet så kommer avdragsrätten att begränsas vid 30 procent av EBITDA för de enskilda juridiska personerna inom fastighetsbolagens koncerner. Man kan via vissa övningar med koncernbidrag begränsa effekten av de nya reglerna men givet ett mer normalt ränteläge kommer fastighetsbolagens resultat på sista raden sannolikt att påverkas när reglerna trätt i kraft.

– Själva räntekostnaden blir den samma men skillnaden som blir om man överskrider de 30 procent av EBITDA så får man inte göra avdrag för en del av räntekostnaden som överstiger gränsbeloppet, säger Rolf Larsson.

Själva ränteposten i resultaträkningen påverkas med andra ord inte utan det hamnar på sista raden och således leder de nya ränteavdragsreglerna till att bolagens finansieringskostnad höjs indirekt. Vid dagens ränteläge blir effekten inte stor och förmodligen ingen alls.

– Får vi däremot stigande räntor blir det aktuellt med en hårdare skattebelastning. Då skapas ett incitament att exempelvis strunta i projekt, säger Rolf Larsson.

Han påpekar att vid projektutveckling som kommer inga inflöden i kassan, inte förrän projekten tillträds av hyresgästerna. Å andra sidan kostar projekten från dag ett då bolagen behöver betala räntekostnader under byggprocessen.

– I dagsläget är det inget problem för de större bolagen men när räntan börjar stiga kan det bli dyrt. I förlängningen kan det leda till att man använder högre andel eget kapital i sin finansiering.

En annan effekt kan som nämnts ovan bli att man minskar den finansiella hävstången. Rolf Larsson anser dock att det är svårt att uttala sig generellt om hur bolagen drabbas, i synnerhet givet den ovisshet som råder om ränteutvecklingen. Han påpekar även att eget kapital kostar pengar.

– Det kan bli bättre för bolaget att betala högre skatt än att betala utdelning och detta är något som kommer att behöva avvägas från fall till fall och från bolag och bolag, säger han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.