måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Ny rapport: Nattsvart syn på efterfrågan av handelslokaler

Publicerad: 9 mars 2023, 11:48

Michal Toporowski, Senior Research Analyst och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

Foto: Nancy Warner

Detaljhandelssegmentet är iskallt just nu om man får tro Cushman & Wakefields senaste rapport. Men trots en negativ syn på efterfrågan från hyresgästerna beräknas transaktionsvolymen öka markant under andra kvartalet 2023.

Ämnen i artikeln:

SvepetCushman & WakefieldCushman & Wakefield

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


På torsdagen släpptes Cushman & Wakefields senaste rapport "Property Investor Confidence Index" för första kvartalet 2023 som är ett slags temperaturmätare för fastighetsinvesterares syn på den svenska fastighetsmarknaden.

Rapporten visar på en negativ syn på efterfrågan från hyresgäster inom de största segmenten kontor, detaljhandel och industri/logistik. Detaljhandeln sticker ut som ett segment som investerarna ser mycket mörkt på. Där tror nästan 80 procent av de tillfrågade på en försämrad efterfrågan de kommande sex månaderna.

Läs också: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Vad gäller efterfrågan på kontor tror 54 procent av investerarna på en endast obetydlig förändring av efterfrågan medan 46 procent tror att efterfrågan kommer att försämras.

Industri/logistik är det enda av segmenten där det finns en mätbar andel av respondenterna, 13 procent, som tror på förbättring av efterfrågan från hyresgäster under det kommande halvåret. I övrigt tror 57 procent på liten eller ingen förändring. Resten, 30 procent, tror på en försämrad utveckling.

Dessutom har en dekompression av avkastningskraven registrerats under det senaste kvartalet, en utveckling som Cushman & Wakefield bedömer kommer att fortsätta under de kommande sex månaderna inom samtliga sektorer.

Men trots ovanstående faktorer slår rapporten fast att så många som 74 procent av de tillfrågade investerarna planerar att utöka sina portföljer ytterligare. Dessutom väntar sig en stor del av de tillfrågade att avkastningen för logistik/industri- och detaljhandelssegmenten börjar stabiliseras under de kommande sex månaderna.

– Resultatet av vår senaste Investor Survey visar på att marknadsläget kommer att bli sämre, innan det blir bättre. Det finns ett antal hinder som vi måste ta oss över. Det är dock i tuffa tider som möjligheter för bra affärer uppstår varför det är lönt att fokusera på det positiva i undersökningen. Vi noterar en något mindre negativ syn på förutsättningarna för finansiering, värdeutveckling på sex månaders sikt samt en ökad aptit på att utöka sin portfölj. Köparnas och säljarnas prisförväntningar är inte längre lika långt ifrån varandra och Cushman & Wakefield bedömer att transaktionsvolymen kommer att öka markant under andra kvartalet, säger Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev