Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Längre bindningstider populärt i maj

Publicerad: 31 maj 2012, 10:14

Andelen nytecknade bolån med en bindningstid på mer än tre månader ökade under maj. Riksbankens beslut att låta reporäntan vara oförändrad och att det nu är billigast att binda lånet på mellan två och fem år är några faktorer som ligger bakom.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Andelen som valde den kortaste bindningstiden på tre månader på bolånet sjönk med två procentenheter till 64 procent i maj. Det var den första nedgången på tre månader. Riksbankens besked om att man lämnade styrräntan oförändrad i slutet av april kan ha påverkat bolåntagarna.

– Innan Riksbankens besked kom väntade sig många en räntesänkning. Det tror jag gjorde att fler valde den kortaste bindningstiden i mars och april. Istället meddelade Riksbanken att det inte blir någon mer räntesänkning och då valde fler att binda räntan längre på tid, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Bindningstider på två, tre och fem år var de som ökade mest. Andelen som binder lånet på fem år ligger fortfarande en bra bit under det historiska genomsnittet på åtta procent, men siffran fördubblandes jämfört med april. Drygt två procent valde en bindningstid på fem år i maj, jämfört med strax över en procent i april.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.