Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Långivare ratade Saltängen

Publicerad: 11 mars 2020, 10:24

Fastigheten som Saltängen skrev ner värdet på är belägen i Västerås

Foto: Saltängen

Saltängens floppartade fastighetsförsäljning skedde efter att långivarna vägrat att refinansiera bolagets lån eftersom risken ansågs vara för hög. Det framgår av enfastighetsbolagets bokslutskommuniké.


Ämnen i artikeln:

Saltängen Property Invest

Saltängen vinstvarnade i början av februari efter att inkomna indikativa bud signalerat att marknaden värderar det underliggande värdet på bolagets fastighet till cirka 1 100 miljoner kronor – en bra bit under det bokförda värdet 1 460 miljoner. 

Läs även: Styrelseordförande köper i Saltängen

Enligt bokslutsrapporten undersökte bolaget under 2019 möjligheterna att refinansiera lånet på fastigheten. Såväl inhemska som utländska aktörer bjöds in i processen som inkluderade både traditionell bankfinansiering och obligationslån.

”Ingen av dessa aktörer har dock varit intresserad av att refinansiera koncernens kredit trots koncernens låga belåningsgrad. De främsta anledningarna har varit att aktörerna bedömt risknivån i ett enfastighetsbolag som hög och att löptiden för koncernens hyresavtal med Ica Fastigheter endast sträcker sig fram till och med den 30 september 2023”, skriver Saltängen i bokslutskommunikén.

Svalt intresse även hos investerare

Bolaget inledde därför en försäljningsprocess i december 2019. Den öppna försäljningsprocessen genomfördes med ett brett anslag av rådgivaren Nordanö, skriver bolaget. Drygt 70 svenska och internationella intressenter bjöds in till processen, varav närmare 50 tog del av upprättat informationsmemorandum.

Det högsta budet på 1,1 miljarder kronor lämnades alltså av Ica Fastigheter. Efter lösen av fastighetslånet och efter avräkning för uppskattade transaktionskostnader uppgår den preliminära köpeskillingen till cirka 87 kronor per aktie. 

Avyttringen innebär att avkastningen på Saltängens aktie sedan noteringen på Nasdaq First North Growth Market i januari 2015 uppgår till 5,3 procent. I nämnda belopp är kostnader för eventuell avveckling av bolaget inte beaktade.

Saltängens aktiekurs har halverats sedan vinstvarningen. Sista avslut är i skrivande stund 75,60 kronor.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Saltängen Property Invest

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.