Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Lånar tre miljarder för bygget av ESS

Publicerad: 30 november 2016, 09:06

Runt ESS (i vänsterkanten mot åkrarna i bild) kommer den nya stadsdelen Brunnshög att växa fram. Bild: Lunds kommun.

Forskningsanläggningen ESS, som just nu byggs utanför Lund, lånar 300 miljoner euro för att bygget ska kunna gå vidare i väntan på pengarna från de femton europeiska länder som ska bekosta bygget.


Ämnen i artikeln:

LundESSFastighetsmarknaden i Sydsverige

Den europeiska forskningsanläggningen ESS, som just nu byggs utanför Lund, får låna 300 miljoner euro för att bygget ska kunna gå vidare i väntan på pengarna från de femton europeiska länder som ska bekosta bygget, skriver Sydsvenskan.

Lånet kommer från Europeiska investeringsbanken, Nordiska investeringsbanken och Svensk exportkredit. Syftet med lånet är att säkerställa att bygget går vidare, trots att flera av de europeiska länder som är med och bekostar bygget enligt Sydsvenskan dröjer med att betala sin andel av kostnaderna. Totalt beräknas bygget kosta nästan 18 miljoner euro.

Agneta Nestenborg, administrativ direktör för ESS, säger till tidningen att den bristande likviditeten är en “planerad kris”.

– Alla länder har tagit beslut om att skicka in pengar till ESS. Men det är inte alltid som våra utgifter sammanfaller i tiden med när vi får in pengar från våra medlemsländer, säger hon till Sydsvenskan.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.