Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Kortare bindningstider

Publicerad: 3 Oktober 2012, 11:27

I september sjönk boräntorna efter tecken på att konjunkturen försvagats och en något oväntad räntesänkning från Riksbanken. Trots det ser bostadsköparna ut att vänta sig mer skriver SBAB.


Ämnen i artikeln:

SBAB

[content-cide]

I september sjönk boräntorna efter tecken på att konjunkturen försvagats och en något oväntad räntesänkning från Riksbanken. Trots det ser bostadsköparna ut att vänta sig mer skriver SBAB.

Andelen som valde den kortaste bindningstiden på tre månader ökade rejält under månaden.

Att Riksbanken sänkte räntan fick direkt effekt på hur många som valde en kort bindningstid på sitt nya bolån. Andelen som valde tremånadersräntan steg med sju procentenheter till 64 procent. Medellånga bindningstider på mellan ett och fyra år minskade i popularitet medan andelen som valde fem års bindningstid eller mer var oförändrad på sex procent.

– Ytterligare en sänkning från Riksbanken ligger i korten och många hoppas nog att boräntan ska sjunka ytterligare. Det spelar uppenbarligen en stor roll vid valet av bindningstid. För ett hushåll med små marginaler är det smart att överväga att binda åtminstone en del av lånet ändå och slippa fundera, säger Maria Landeborn, Privatekonom på SBAB.

Skillnaden mellan boräntor med kort och lång bindningstid ökade något i september men är fortfarande historiskt låg. Tremånadersräntan sjönk 0,29 procent medan femårsräntan sjönk något mindre. Skillnaden mellan de två är nu 0,13 procent.

– Extrakostnaden för att binda ett lån på en miljon kronor i fem år jämfört med att välja tremånadersräntan är inte mer än 75 kronor per månad. I genomsnitt under 2000-talet har det kostat 700 kronor mer varje månad. Extrakostnaden är alltså bara en tiondel av den normala, säger Maria Landeborn.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB Bank

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.