lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Konvergerande syn på finansieringsklimatet enligt CREDI

Publicerad: 9 juni 2016, 02:45

Foto: Dreamstime.

Tillgången till finansiering på den svenska fastighetsmarknaden har försämrats. Det är både banker och fastighetsbolag överens om i den nyaste versionen av Catellas kreditbarometer, CREDI, som publiceras på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

CatellaCREDI

Tillgången till finansiering på den svenska fastighetsmarknaden har försämrats. Det är både banker och fastighetsbolag överens om i den nyaste versionen av Catellas kreditbarometer, CREDI, som publiceras på torsdagen. Kvartalet innan gick meningarna isär, där bankerna hade en väldigt negativ syn medan fastighetsägarnas syn på finansieringsklimatet var desto ljusare men nu har man börjat närma sig konsensus där bankernas sentiment förbättras rejält, från 25 till 34,4 medan fastighetsbolagens sentiment försämras ganska markant, från 56,9 till 36,4. Observera att det gäller delindexet för den nuvarande situationen på marknaden. Vad gäller förväntningar har fastighetsbolagen fortfarande en relativt positiv syn, 51,1 jämfört med 52,8 för kvartal ett, medan bankernas förväntningar även där stiger rejält, från  30,1 till 42,2.

När man slår ihop de två delindexen till CREDI:s huvudindex blir slutsatsen dock att indexet faller marginellt, från 41,2 till 41. Notera att ett indexvärde under 50 innebär ett försämrat kreditmarknadssentiment.

– Det finns en konvergerande syn mellan bankerna å ena sidan och fastighetsbolagen å den andra. Det är i enlighet med de förväntningar vi hade redan förra kvartalet då skillnaden var enorm, så stor att det knappt fanns något annat scenario än att det skulle konvergera, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, i samtal med Fastighetsnytt.

Han får medhåll av sin kollega Martin Malhotra, director på Catella som konstaterar att framgent kommer huvudindexet sannolikt att stabiliseras.

– Det tyder på att marknaden delar den syn att det värsta är över. Det har varit turbulent på de finansiella marknaderna under fjärde kvartalet ifjol och det första kvartalet i år men nu börjar det lugna ner sig, säger Martin Malhotra.

Han tillägger att marknaden för företagsobligationer har börjat återhämta sig efter att ha svalnat under andra halvåret 2015.

– Tittar man på relationen mellan de börsnoterade fastighetsbolagens räntebärande skulder och deras operativa kassaflöde ser man att den har varit i princip oförändrad sedan 2009. Det innebär att kreditgivarnas utlåningsrisk torde vara väldigt begränsad men tittar man sedan på deras marknadsvärde i relation till kassaflödet har multiplerna skjutit i höjden. Det indikerar att det just nu finns en stor premie på aktierna givet kassaflödet, säger Martin Malhotra.

Rapporten hittar du här.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev