Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Kan få försämrade finansieringsvillkor

Publicerad: 4 mars 2016, 14:34

Ledningskrisen som nu uppstått i Rikshem då bolaget praktiskt taget står utan ledning kommer troligtvis att påverka bolagets finansieringsvillkor. Det säger Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank Markets, i samtal med Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Rikshem

Delvis kan det kopplas till att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor‘s har reviderat utsikterna för Rikshems kreditbetyg till negativa men oaktat det kan bolagets kreditmarginal komma att öka, menar Landeman.

– Dagens investerare lägger stor vikt vid CSR, etik och hållbarhet och om man upplever att låntagaren inte uppfyller dessa kriterier kan man antingen vilja ha mer betalt för sin investering eller helt enkelt väljer att inte låna alls till vederbörande bolag, säger han.

Den 16 februari valde Standard & Poor‘s som nämnts ovan att revidera utsikterna för Rikshems kreditbetyg till negativa, vilket innebär att risken för en sänkning av betyget är större än tidigare.

”Vi reviderade utsikterna till negativt för att återspegla vår syn att Rikshems kreditvärdighet skulle kunna försvagas på grund av den negativa information som kretsat kring dess ledning de senaste månaderna. Media har till exempel pekat ut potentiella intressekonflikter och en extern utredare granskar nu dessa påståenden [reds. anm., granskningen är nu klar]. Vi tror att det möjligen kan ha en negativ effekt på externa offentliga aktörers vilja att göra affärer med Rikshem, bolagets prestation och ägarnas engagemang i och stöd till Rikshem,” skriver S&P bland annat i sin rapport.

Sedan kreditvärderingsinstitutet presenterade sin rapport har mycket hänt. Ägarna har meddelat att de kommer att avskeda vd Jan-Erik Höjvall och styrelseordföranden Mats Mared har avgått i protest mot det. Frågan är därför om en sänkning av kreditbetyget är nära förestående.

Enligt Louis Landeman, som tidigare arbetat för S&P, är det troligt att man inte kommer att sänka betyget än. Istället kommer S&P sannolikt att avvakta vad som sker i ledningsfrågan och föra en diskussion med ägarna.

– Det känns konstigt om de sänker direkt, om de inte hade tänkt göra det av andra skäl. Det är mer troligt att de vill föra en dialog med ägarna och bekräfta att ägarna vill fortsätta vara långsikta ägare och att det finansiella målen inte ändras, säger han.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Rikshem

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.