Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Investerare söker sig till Sverige

Publicerad: 26 Mars 2012, 11:53

Den totala mängden nytt kapital som avsetts till fastighetsinvesteringar i världen har minskat med 9 procent jämfört med förra året enligt DTZ Research nya rapport The Great Wall of Money. I Sverige har mängden kapital ökat marginellt.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Man uppskattar att det i nytt kapital finns 298 miljarder dollar som är ämnade för investeringar i fastigheter på den globala scenen jämfört med 327 miljarder i fjol. I Sverige går trenden dock åt det motsatta hållet, här uppskattar DTZ att det finns 6,6 miljarder dollar, 45 miljarder kronor, i nytt investeringskapital på fastighetsmarknaden vilket är en marginell ökning från år 2011. I en kommentar säger Patrik Kallenvret, vice vd för DTZ i Sverige, att det är intressant att det kapital man lyckats samla in för Sverige inte har minskat i samma utsträckning man har observerat på global nivå.

– Vi upplever istället ett fortsatt intresse för svenska fastigheter, både från inhemska och utländska investerare, säger han.

En viktig förklarande faktor är de försämrade möjligheterna till belåning av. Belåningsgraden har minskat i alla regioner förutom Asien och Stillahavsområdet och Sverige är inget undantag, belåningsgraden i Sverige har minskat med 19 procentenheter till 47 procent vilket faktiskt är en betydligt större minskning än globalt, 5 procentenheter. Att man trots det inte ser en sämre utveckling av det totala investeringskapitalet än i övriga världen beror på att mängden eget kapital som investerare är redo att investera har ökat markant, med 58 procent.

– Det ger stabilitet och tyder på att investerarna trots osäkra tider och försämrade finansieringsmöjligheter gärna söker sig till svenska fastigheter, kommenterar Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.