Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Grekiskt val, spanska banker och svenska hushåll

Publicerad: 31 maj 2012, 12:42

Molnen hopar sig över Sydeuropa

Lättnaden man såg i början av året blev inte långvarig, menar Barbro Wickman-Parak, vice Riksbankschef.


Ämnen i artikeln:

Barbro Wickman-ParakFastighetsägarna

Lättnaden man såg i början av året blev inte långvarig, menar Barbro Wickman-Parak, vice Riksbankschef, och hon ser det stora hotet från eurozonen, där nu spanska banker och grekiskt val är dagens största bekymmer. Även de svenska hushållen bör snegla på vad som händer söderut.

Riksbanken tar nästa räntebeslut den fjärde juli och Barbro Wickman-Parak, som talade vid ett seminarium anordnat av Fastighetsägarna Stockholm, ser en splittrad bild vad gäller Sverige men förhållandena är i grunden ganska bra och hon är relativt optimistisk när det gäller de närmaste åren.
– Vi får en rimlig tillväxt även om det inte blir någon högkonjunktur, säger Barbro Wickman-Parak.
Då förutsätter hon att EU tar sig igenom problemen utan någon ny krissituation.

Spanien det nya orosmolnet
BNP-siffrorna för första kvartalet var över förväntan där inhemsk efterfrågan var drivande medan exporten gick sämre. Arbetsmarknaden ser hyfsad ut. Frågan är vilken betydelse det har om det smäller till i Europa. För svenskt vidkommande är utvecklingen i Europa högst relevant då 38 procent av exporten går till eurozonen.
– Det här är något som sker utanför Sverige och som vi inte kan styra över, säger Barbro Wickman-Parak.

Men vad som kommer att hända i eurozonen vågar knappt någon spekulera i längre, situationen förändras nästan från dag till dag. Spanien har seglat upp som det största orosmomentet – för tillfället. Landet har problem i alla delar av verksamheten med höga räntor, en arbetslöshet på 24 procent och nu är banksektorn, vars utlåning till fastigheter visat sig vara ett större problem än befarat, i nöd. Sedan får man inte glömma valet i Grekland den 17:e juni som mer och mer känns som avgörande för Greklands vara eller icke vara i eurosamarbetet.

Europa även hushållens problem

När det gäller frågan om de svenska hushållens skuldsättning är det något man följer noga från Riksbankens sida, menar Barbro Wickman-Parak, men man ser ingen anledning till oro i dag. Visserligen ligger hushållens belåning på cirka 170 procent av disponibel inkomst men på Riksbanken ser man i dagsläget ingen fara för ett prisfall. En anledning är den starka efterfrågan i och med att 60 procent av landets befolkning bor på orter med bostadsbrist. Faran ligger även här i vad som händer i eurozonen menar Barbro Wickman-Parak.
– En rejäl konjunkturnedgång med betydande ökning av arbetslösheten skulle förändra förutsättningarna.

Utrymme att sänka räntan
Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen håller i allt väsentligt med om den bild som Barbro Wickman-Parak målar upp. Han tycker dock att hon är något för optimistisk vad gäller Sveriges tillväxtmöjligheter den närmaste tiden och anser därför att det finns utrymme att sänka räntan ytterligare en bit.
– Även om inte skräckscenariot för eurozonen blir verklighet, kommer tillväxten att bli extremt svag under lång tid. När nu även stora tillväxtländer börjar få problem, kommer inte Sverige att kunna leva ett eget liv. Den redan höga arbetslösheten riskerar att bli högre och i det läget finns det ingen anledning att inte sänka räntan. Inflationstrycket är ju i det närmaste obefintligt, säger Tomas Ernhagen.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.