Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Försämrat finansierings-klimat enligt CREDI

Publicerad: 10 mars 2016, 17:02

Foto: Dreamstime.

Fastighetsbolagen har sett en svag förbättring i sina finansieringsvillkor under det senaste kvartalet och har en optimistisk syn på de kommande tre månaderna.


Ämnen i artikeln:

CatellaCREDI

Fastighetsbolagen har sett en svag förbättring i sina finansieringsvillkor under det senaste kvartalet och har en optimistisk syn på de kommande tre månaderna. Samtidigt tror bankerna bestämt på försämrade finansieringsvillkor. Det framgår av Catellas kreditbarometer CREDI för första kvartalet 2016 som publicerades på onsdagen.

CREDI:s huvudindex föll med 2,7 indexpunkter till 41,2 och det drivs främst av bankernas negativa syn. Även barometerns delindex, för nuvarande situation samt för kommande period, föll också, med 1,4 respektive 4,1 indexpunkter. Det indikerar att finansieringsklimatet har försämrats noterbart, till den grad att den starka svenska ekonomin och expansiva penningpolitiken inte har förmått vända finansiärernas minskande aptit för risk.

– Det är bankernas åsikter som driver CREDI:s huvudindex till ett så tydligt kontraktionsläge. Oron speglas även i sekundärmarknaden med stigande direktavkastningar på fastighetsbolagens preferensaktier och stigande kreditspreadar på obligationer samt den relativt låga aktiviteten i primärmarknaden, kommenterar Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Med primärmarknaden avses emittering av instrument som preferensaktier och obligationer medan sekundärmarknaden är marknaden där instrument säljs vidare mellan olika investorer.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från Catella

Ämnen i artikeln:

CatellaCREDI

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.