Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Försäkringsbolagen får inte finansiera

Publicerad: 16 mars 2012, 13:16

Enligt svensk lag får inte försäkringsbolagen agera direkta finansiärer.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Bankerna har blivit mer restriktiva i sin finansiering av fastighetsaffärer och marknaden väntar sig att försäkringsbolagen till någon del kommer att ta deras plats som finansiär. Det framgår bland annat av konsultföretagets Ernst & Youngs nyligen publicerade fastighetsbarometer. Det finns bara en hake. Enligt svensk lag får inte försäkringsbolagen agera direkta finansiärer.

Allt fler tecken tyder på att marknaden väntar sig att försäkringsbolagen kommer att fylla bankernas skor som finansiärer. Med anledning av det skickade Fastighetsnytt den 2 mars följande förfrågan till Finansinspektionen:

″Får ett försäkringsbolag låna ut pengar till en extern marknadsaktör för förvärv av eller investering i fastigheter, eller andra tillgångar, med säkerhet i den fastighet investeringen gäller? Försäkringsbolaget deltar alltså inte i investeringen utan agerar endast som finansiär eller långivare.”

Nu har ett svar inkommit via e-post ifrån Anders Lindkvist, enhetschef för FI:s enhet försäkringsrätt skade.

″Det är generellt inte möjligt för ett försäkringsföretag att agera finansiär åt andra parter vid fastighetsförvärv eller andra liknande transaktioner.

Det beror på att det finns ett förbud mot att bedriva försäkringsfrämmande rörelse i 4 kap. 4 § försäkringsrörelselagen (2010:2043). Detta innebär bl.a. att försäkringsföretag inte får ägna sig åt allmän låne- eller finansrörelse.”

Försäkringsbolagen får alltså inte agera direkta finansiärer men som Torbjörn Wiberg, chef för Folksam Fastigheter, berättade för Fastighetsnytt den 27 februari kan de bli indirekta finansiärer genom kapitalinvesteringar, som exempelvis köp av bostadsobligationer och företagsobligationer.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.