Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Försäkringsbolag kan bli indirekta finansiärer

Publicerad: 27 februari 2012, 14:23

Torbjörn Wiberg är vd på Solnaberg.

Försäkringsbolagen kommer inte att bli en direkt finansiär för fastighetsbranschen menar Torbjörn Wiberg.


Ämnen i artikeln:

FolksamTorbjörn Wiberg

Försäkringsbolagen kommer inte att bli en direkt finansiär för fastighetsbranschen menar Torbjörn Wiberg, chef för Folksam fastigheter. Han säger att fastighetsfinansiering inte kan fungera som surrogat för fastighetsrisk.

Minskad riskaptit kombinerat med höjda kapitaltäckningskrav gör att många marknadsaktörer på den svenska fastighetsmarknaden tror att bankerna kommer att bli mer restriktiva i sin långivning. Många bedömare menar att försäkringsbolagen i ökad utsträckning kommer att finansiera fastighetsinvesteringar. Torbjörn Wiberg utesluter dock att bolagen kommer att bli direkta finansiärer genom utlåning.

– Däremot kan vi bli indirekta finansiärer genom både bostadsobligationer och företagsobligationer, vilka då ses som kapitalinvesteringar, säger han.

I Folksams portfölj finns fastigheter till ett värde av cirka 13 miljarder kronor men enligt Torbjörn Wiberg är dessa i stort sett obelånade.

– Våra fastighetstillgångar är en del av vår riskdiversifiering och vi kan inte gärna kombinera ränterisken med fastighetsrisken, förklarar han.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FolksamTorbjörn Wiberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.