Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Förbättrade kreditvillkor

Publicerad: 7 december 2012, 07:38

Catellas indikator CREDI (Catella Real Estate Debt Indicator) för december visar på en ökad tillgång till krediter samt krympande kreditmarginaler för fastighetsfinansiering under de senaste tre månaderna.


Ämnen i artikeln:

Catella

Detta innebär en klar förbättring jämfört med september då marknadens aktörer förväntade sig att finansieringsvillkoren skulle försämras något under de kommande tre månader.

Sedan september har Catella sett flera tecken på en förbättring av kreditmarknaden. Finansieringskostnaderna för de större svenska fastighetslångivarna har fortsatt att krympa, vilket speglas av fallande CDS-spreadar. I nyligen genomförda transaktioner, samt pågående förhandlingar, har erbjudna kreditvillkor förbättrats något, och lånebelopp har ökat i primetransaktioner.

– Vi anser att resultaten från CREDI, i kombination med rådande marknadsläge, pekar på att vi kommer att få se en förbättring för de svenska börsnoterade fastighetsbolagen vad gäller kreditvillkor samt tillgång till lånefinansiering under 2013. Detta innebär ökad aktivitet på transaktionsmarknaden, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

De förbättrade kreditvillkoren tas även upp i bolagens resultatpresentationer för tredje kvartalet. CREDIs indexdel, som följer den svenska börsnoterade fastighetssektorn, visar en fortsatt ökning av genomsnittlig räntebindning för tredje kvartalet 2012. Nivån för tredje kvartalet är den högsta sedan starten första kvartalet 2000. Genomsnittlig räntekostnad för den noterade sektorn låg kvar kring 4 procent i tredje kvartalet 2012.

Utvecklingen av debtfonder som inriktar sig på Norden följer trenden i Storbritannien och på kontinenten. På den svenska marknaden är dock alternativ finansiering fortfarande främst förknippad med företagsobligationer och preferensaktier.

– Den befintliga utstående volymen av obligationer för den svenska börsnoterade fastighetssektorn har nästan tredubblats på årsbasis. Vi anser att trenden att nyttja alternativa finansieringskällor kommer att hålla i sig under 2013, säger Niclas Forsman, kapitalmarknadsanalytiker på Catella.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Catella

Ämnen i artikeln:

Catella

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.