Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Fokus på hemmafronten för tyska fastighetsfonder

Publicerad: 5 Juli 2012, 09:07

I en nyligen presenterad statistik visar de tyska fastighetsfondernas intresseorganisation vad som skett under 2011. Håkan Johanson, Senior Advisor på Colliers International, tolkar analysen.


Ämnen i artikeln:

Colliers

De tre största fastighetsfonderna med tillgångar över 10 miljarder euro är Deka (20 miljarder), Union (18 miljarder) och Commerz Real (10 miljarder).

I de totalt 46 tyska fastighetsfondernas samlade förmögenhet på 85 miljarder euro ligger 40 procent av värdet i andra euroländer och 30 procent på hemmamarknaden i Tyskland, det vill säga 70 procent i euroland. Den största enskilda marknaden är Frankrike med 17 procent. Sverige kommer långt ned på listan med bara 1,32 procent.

Att alla verksamheter drar sig hemåt visar köp- och säljaktiviteten. 71 procent av köpen skedde i Tyskland medan 66 procent av försäljningarna skedde från det utländska beståndet. Totalt såldes 88 fastigheter medan bara 49 köptes. Försäljningsaktiviteten lär fortsätta i och med att flera stora fonder skall avvecklas under de kommande 4-5 åren.

– Tendensen att i kristider koncentrera sin verksamhet till hemmamarknaden kommer förmodligen även prägla den europeiska fastighetsmarknaden. Sverige har emellertid för närvarande fördelen att anses som en ”safe haven”, en säker tillflyktstort när hela havet stormar. Dessutom är den del som fonderna investerat i Sverige verkligen beskedlig. Att fördubbla Sverige-allokeringen till 2,5-3procent, i nivå med Polen och Belgien, borde därför vara möjligt. Det enda som talar emot en höjd allokering är att vi inte är ett euroland, säger Håkan Johanson, i ett pressmeddelande.

De öppna fastighetsfonderna i motsats till alla andra tyska fondslag (såsom Aktiefonder, Obligationsfonder, Penningmarknadsfonder) har ända sedan 2007 haft en stadig tillväxt. Under 2011 var det bara fastighetsfonderna som hade ett tillflöde (1,2 miljarder euro) medan de andra fonderna hade ett utflöde på över 15 miljarder euro.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Colliers

Ämnen i artikeln:

Colliers

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.