Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Finansinspektionen vill slopa amorteringen

Publicerad: 2 april 2020, 12:46

Foto: IND/Mostphotos

Finansinspektionen vill att banker ska ge alla bolånetagare undantag från amortering – både nya och gamla lån. Förslaget har skickats på remiss och väntas börja gälla den 14 april.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenErik ThedéenAmorteringskrav

Spridningen av coronaviruset kommer att skära djupa sår i landets ekonomi, inklusive bostadsmarknaden. Finansinspektionen (FI) föreslår därför att alla pressade hushåll ska slippa amorteringskravet fram till juni 2021.

Så här kommenterar Erik Thedéen, myndighetens generaldirektör, beslutet i ett uttalande: 

– Amorteringskravet ökar svenska bolånetagares förmåga att klara svåra tider. När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna.

Förslaget har skickats på remiss och väntas börja gälla från den 14 april till juni 2021, för att sedan utvärderas på nytt. 

Läs även: Regeringen ändrar lagen för att slippa svartbyggda fältsjukhus 

Det är fortfarande upp till varje bank att bedöma huruvida undantaget ska tillämpas, utifrån det enskilda hushållets specifika situation och betalningsförmåga, meddelar FI.

Myndigheten redovisade även sin senaste bolåneundersökning i dag, som återigen visar att många nya bolånetagare har stora skulder i förhållande till sin inkomst eller i förhållande till bostadens värde. 

Även den genomsnittliga belåningsgraden ökade bland nya bolånetagare förra året, vilket innebär att trenden sedan 2013, med sjunkande belåningsgrader, har brutits.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.