Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Finansiering

Fallande räntekostnader för SBB

Publicerad: 31 oktober 2018, 08:53

Ilija Batljan är vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Foto: Rikshem.

Samhällsbyggnadsbolaget ser kraftigt fallande finansieringskostnaderna framöver efter att snitträntan sjunkit ordentligt det senaste halvåret.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Det framgår av kvartalsrapporten, som även visar att förvaltningsresultatet var oförändrat i det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Bolagets snittränta ligger nu på 2,5 procent efter att ha minskat med 0,4 procentenheter två kvartal i följd. Det bidrar till att bolagets uppskattade finansieringskostnader på rullande tolvmånadersbasis sjunkit till 382 miljoner kronor i det tredje kvartalet från 471 miljoner kronor i det föregående.

I somras visade halvårsrapporten att bolagets uppskattade finansieringskostnader minskat för första gången någonsin efter att ha toppat på 485 miljoner kronor i det första kvartalet.

De fallande kostnaderna bidrar till att bolagets uppskattade intjäningsförmåga på rullande tolvmånadersbasis ökat till 766 miljoner kronor, vilket är en ökning med 32 procent i slutet av 2017.

Intjäningsförmågan, där de uppskattade finansieringskostnaderna ingår, är inte en exakt prognos utan bara en ögonblicksbild av hur situationen ser ut vid en viss tidpunkt.

Bolaget fortsätter även sitt arbete med att stärka balansräkningen med förhoppningen att nå en Investment Grade rating under 2018.

–Vid slutet av det tredje kvartalet uppgick vår nettobelåningsgrad till 56 procent och vi kommer fortsätta att skapa förutsättningar för att minska belåningsgraden ytterligare under de närmaste 12 månaderna, skriver Ilija Batljan i vd-ordet.

Vid halvårsskiftet var belåningsgraden 59 procent.

Förvaltningsresultatet landade på 112 miljoner kronor i det tredje kvartalet, vilket var oförändrat jämfört med i fjol.

SBB backar 2 procent efter rapporten samtidigt som börsen som helhet stiger.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.