Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

Få har fått bud om medfinansiering

Publicerad: 3 februari 2016, 12:34

Värnamos stationshus som det ser ut idag. Sverigeförhandlingens bud är dock baserat på att höghastighetsbanan ska gå utanför staden.

Foto: Nils Öberg/Wikimedia.

Efter att Sverigeförhandlingen i måndags överlämnat bud till de 13 stationsorter som finns med på höghastighetsbanans sträckning, börjar fler detaljer att klarna.


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenVärnamo

Vid en informationsträff hos Värnamo kommun berättade Ulf Svensson, kommunchef, om budet och hur kommunen tänker kring det. Bland annat berättade han att det finns en betalningsplan som säger att förskotteringen, som redan preciserats för samtliga kommuner, kommer att betalas i tre steg.

– En tredjedel ska betalas när projekteringen startar, en när byggarbetena startar och en när sträckan är helt färdigbyggd. Det planerar man till 2035 enligt den tes man haft, sa Ulf Svensson.

Värnamo är en av bara två kommuner som Sverigeförhandlingen bestämt ett belopp för medfinansiering: 31,5 miljoner kronor.

I buden till kommunerna står det att “kostnad för grundutförande, utöver det som xxx kommun bidrar med, tillskjuts av staten”.

– I förhandlingarna måste vi ta reda på vad grunduppförande innebär, då allt det som kommer till, utöver grunduppförandet, ska betalas av kommunen, sa Ulf Svensson.

Han berättade också om planen för hur förskotteringen ska betalas tillbaka, som ser likadan ut för samtliga kommuner. Hälften ska betalas tillbaka 2030, och hälften 2035.

– Men det sker bara under förutsättning att vi då har fullföljt det åtagande om hur många bostäder vi förbinder oss att uppföra under den perioden. Det är hållhaken på kommunen.

I Värnamos fall förbinder de sig initialt att bygga 1 770 bostäder fram till 2035.

Nedan ser du en tabell över alla de 13 kommuner som fått ett bud, hur medfinansieringen, förskotteringen och antal bostäder ser ut.

svefö bud

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.