torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Experterna: Utländsk konkurrens gynnar svenska fastighetsmarknaden

Publicerad: 23 september 2020, 13:00

Max Barclay och Fredrik Brodin.

Det internationella intresset för investeringar i svenska och nordiska fastigheter har ökat explosionsartat på senare år och det lär fortsätta, till marknadens fördel. Internationella investerare tar med sig nya perspektiv och vitaliserar marknaden.

Ämnen i artikeln:

NewsecMax BarclayFredrik Brodin

Sverrir Thór

sverrir.thor@fastighetsnytt.se


Tidigare i år medverkade Offentliga Hus vd Fredrik Brodin i Fastighetsnytt Podcast och även om samtalet främst kretsade kring bolagets affär och den svenska samhällsfastighetsmarknaden ägnades en del tid åt de rykten som uppstått kring utländska investeringsjättar, främst amerikanske private equity-jätten Blackstone, som står på sidlinjen och bidar sin chans att ta sig in på marknaden för just samhällsfastigheter.

Då sade Fredrik Brodin bland annat:

”Jag känner Blackstone ganska väl från tiden i Hembla (reds.anm., där Fredrik Brodin satt i styrelsen) där de under tre till fyra års tid var bolagets huvudägare och de är otroligt duktiga på att driva och äga fastighetsbolag”.

Läs även: Fem experter: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona

Utifrån denna kommentar kan man spinna vidare en hel del och en tes som tål att testas är huruvida ett storskaligt utländskt intåg på den svenska marknaden från internationella investerare, såsom Blackstone och Blackrock, kan vara ett nästa steg i den inhemska fastighetsbranschens naturliga utveckling. I branschen pratas det ofta om hur 90-talskrisen blev en katalysator för professionaliseringen av branschen där unga och mer välutbildade personer tog klivet in och fokus skiftade från värdetillväxt till kassaflöden och lägen (lite förenklat). Onekligen har vi idag en betydligt mer sofistikerad marknad än innan 1990 och frågan är om vi nu är i färd med att ta nästa steg? 

Strax innan sommaren ställde Fastighetsnytt en mailfråga till en rad aktörer:

”Tror du att vi kan vara i färd med att kliva in i nästa fas i den svenska fastighetsbranschens utveckling där alltfler utländska spelare kommer in med så klart pengar men framförallt kunskap?”

En av dem som svarade var Karl Persson, Sverigechef på internationella rådgivningsföretaget Cushman & Wakefield, som anser att det självklart är så och att ju fler aktörer som finns på en marknad, desto mer vitaliserad blir den.

”De som leder utvecklingen kommer att vara vinnarna framöver. Sedan kommer de internationella att agera mer klokt i framtiden (vilket vi ser redan nu) där de kommer att intergreras mer i de lokala marknaderna men dra nytta av den globala räckvidden och kunskapen”, skriver Karl Persson i ett mailsvar.

Även Max Barclay, chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, konstaterar att intresset för den nordiska marknaden vuxit mycket. Det gäller såväl nordiska investerare, som i allt större utsträckning investerar i de övriga länderna i regionen, som utomnordiska investerare.

Enligt honom finns det en rad skäl för det ökade internationella intresset. Han konstaterar att det generellt allokeras väldigt mycket kapital till fastigheter, och då behöver man diversifiera sin portfölj. 

”I den kampen om kapital står Norden sig starkt. Vi anses vara en enkel, säker och stabil marknad vilket inte minst nu i Covid-19 tider förstärkts då konsekvenserna här varit mycket mildare än i många andra marknader. Detta såg vi redan i april/maj men det känns tydligt att det förstärkts under sommaren. Intresset är mycket högt och både vana och nya investerare har Sverige och våra grannländer högt på prioriteringslistan.”

Vad innebär då det ökade intresset för vår marknad på lång sikt? Max Barclay menar att det är positivt och påpekar dels, likt Karl Persson och för övrigt även Fredrik Brodin i ovannämnd podcast, att konkurrens i grunden är bra och vitaliserande för marknaden.

”Dels så kommer många av dessa aktörer med ett lite annat perspektiv och ibland också med nya kunskaper. Det vitaliserar vår marknad, sätter krav på att vi skall bli bättre och utmanar det invanda. Allt detta tycker jag verkar positivt för marknaden både när det gäller hur man gör affärer, hur man förvaltar sina fastigheter, hur man arbetar med finansiering och många andra frågor. De tydligaste exemplen kanske är de nischade aktörer som finns inom exempelvis retail, logistik och hotell”, säger Max Barclay.

Läs även: Nordiska marknaden alltmer internationell

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det internationella intresset för vår region alltjämt är starkt och då Norden numera uppfattas som en marknad med en relativt låg risk, bland annat på grund av ekonomisk och politisk stabilitet, så kommer det sannolikt så att förbli. Stora utländska aktörer kommer med nya perspektiv och kunskaper, som man exempelvis har verifierat på andra marknader, som kommer att bidra till marknadens utveckling. Dock är det knappast så att Sverige och Norden är ljusår bakom andra marknader i sin utveckling, ty som Fredrik Brodin påpekar i podden:

”Det är ett erkännande för marknaden i Sverige och hela Norden i ett bredare perspektiv om sådana stora internationella drakar, om man vill använda det ordet, visar ett intresse för att investera i Sverige och Norden. [...] Det är ett kvitto för att man har tilltro på Sverige som marknad och bas för fastighetsinvesteringar”.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev