Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

“Ett systemskifte kring finansieringen”

Publicerad: 12 december 2018, 08:33

I Veidekkes senaste marknadsrapport konstateras att bostadsbyggandet fortsätter att falla, och att ett fortsatt fall beror på de senaste årens nya kreditrestriktioner som lett som en mer begränsad köpkraft.


Ämnen i artikeln:

Veidekke

Veidekkes rapport stämmer väl in i andra rapporter och prognoser som kommit den senaste tiden.

– De närmaste åren beräknas antalet påbörjade bostäder falla ned mot cirka 35 000 bostäder, det vill säga en halvering jämfört med toppnoteringarna 2016 och 2017, säger Linda Jonsson, analytiker på Veidekke.

Bolaget tror att fallet kan fortsätta än mer, till följd av ökade kreditrestriktioner.

– Kreditrestriktionerna biter betydligt hårdare mot den samlade bostadsefterfrågan än vad myndigheterna medger, men framförallt drabbas unga och förstagångsköpare klart hårdare, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Han menar att Finansinspektionen “blandar bort korten”, genom att kommentera effekterna av effekterna av enskilda åtgärder.

– Debatten borde handla om de samlade effekterna av de restriktioner som införts, säger Lennart Weiss. I praktiken och helt under politikernas radar sker just nu en systemförändring när det gäller finansieringen av bostäder, från lånat till eget kapital. Idag måste mindre och medelstora bostadsrättsutvecklare ofta sälja 80 procent för att få byggkreditiv, till skillnad från tidigare då det räckte med cirka 50 procent. För fastighetsbolag som bygger hyresrätter krävs en allt större andel eget kapital, inte sällan 40 – 50 procent för att få bankfinansiering. Detta leder till en långsammare byggtakt, utslagning av mindre aktörer, därmed svagare konkurrens och minskat byggande.

Weiss beskriver det som ett systemskifte i samma storleksordning som det systemskifte som skedde på 1990-talet.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Veidekke

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.