Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

”Ett stort hål i statsfinanserna”

Publicerad: 4 april 2014, 12:00

Magdalena Andersson på Business Arena i Malmö 2014.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Det råder en vanlig missuppfattning, bland annat bland ekonomer och media, om att världen fortfarande befinner sig i en djup lågkonjunktur. Den globala tillväxten har stärkts, USA är på gång och även om eurozonen släpar efter rejält finns det indikationer på att även den är på gång. Det menar Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson, som inledningstalade på Business Arena Malmö.


Vidare konstaterar hon att eurozonen drabbats hårt av den interna obalansen i konkurrenskraft, det vill säga att vissa länder är betydligt mindre konkurrenskraftiga än andra, men att man i år väntas vända den trista trenden och redovisa en tillväxt om 1,2 procent. En tillväxt som sedan kommer att tillta under 2015 och 2016 och hamna på 1,8 respektive 1,9 procent.

Magdalena Andersson konstaterar även att Sverige går mot en tid med starkare tillväxt men att det dock finns en hel del orosmoment i den svenska ekonomin. Arbetslösheten har bitit sig fast och enligt alla prognoser kommer den att kvarstå på höga nivåer framöver, om än lite lägre än dagens nivå. Genomsnittet av Riksbankens, Konjunkturinstitutets och Finansdepartementets arbetslöshetsprognos är att arbetslösheten under innevarande år kommer att ligga på 7,7 procent och att den gradvis kommer att sjunka till 6,5 procent. Det är emellertid en bra bit över 2007 års nivå.

– Vi har tio förlorade år på arbetsmarknaden, säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar att antalet långtidsarbetslösa har tredubblats sedan 2007.

Hon tog även tillfället i akt och gav alliansen en känga inför det stundande valet. Alliansens ambition var att bryta utanförskapet på arbetsmarknaden och enligt Magdalena Andersson var det en bra ambition men man har misslyckats.

– Arbetslösheten är fortfarande hög och sysselsättningsgraden stiger inte.

Kopiatorn gått varm
Något som väcker Magdalena Anderssons oro, enligt egen utsago, är det faktum att det underskottet i 2014 års statsfinanser är det största på 18 år, enligt statistisk framtagen av Ekonomistyrningsverket. Man väntar sig att underskottet hamnar på 87 miljarder kronor i år vilket motsvarar 2,3 procent av BNP. Så stort har budgetunderskottet inte varit sedan 1996 då det låg på 3,3 procent och det är enligt socialdemokraternas ekonomiska talesperson anmärkningsvärt att Sverige när finanskrisen var som mest allvarlig hade statsfinanser i balans men att man nu när ekonomin befinner sig i en återhämtningsfas har ett så stort budgetunderskott. Egentligen borde det ha varit tvärtom.

– Det verkar som att vi för närvarande har ett stort hål i statsfinanserna, konstaterar Magdalena Andersson.

Valet till Riksdagen närmar sig med stormsteg och Socialdemokraternas talesperson passade på att skicka en hel del passningar till sina politiska motståndare. Hon diskuterade skolfrågan, som verkar bli en av de stora frågorna i valet, och noterade bland annat att alliansens nya förslag om reformer i skolan liknar Socialdemokraternas. Hon poängterar att kopiatorn har gått varm hos alliansen och får en skrattsalva från publiken i gengäld.

En annan fråga som blir viktig i valet är bostadsfrågan och Magdalena Andersson betonar vikten av stimulanser för att bygga fler hyresrätter och studentbostäder. Ytterligare ett grepp som Socialdemokraterna har förslagit är en nationell byggpakt under ledning av statsministern, något som hon anser kommer att lyfta bostadspolitikens betydelse.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.