Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiering

En livlina för Concent

Publicerad: 23 januari 2017, 14:24

Det krisdrabbade fastighetsutvecklingsbolaget Concent har tecknat en avsiktsförklaring med Strago Fastighetsutveckling Holding om försäljning av ägda och tecknade projekt till det senast nämnda bolaget. Styrelsen bedömer att det saknas utsikter att fortsätta driva verksamheten, om inte affären blir av.


Ämnen i artikeln:

ConcentStrago

Det krisdrabbade fastighetsutvecklingsbolaget Concent har tecknat en avsiktsförklaring med Strago Fastighetsutveckling Holding om försäljning av ägda och tecknade projekt till det senast nämnda bolaget.

Strago kommer enligt avsiktsförklaringen att förvärva projekt som är bokförda till ett värde om cirka 110 miljoner kronor och som betalning tar man över skulder uppemot cirka 300 miljoner enligt ett pressmeddelande från Concent.

Concent värderar sina tillgångar och skulder enligt K3-metoden, det vill säga man värderar till anskaffningsvärden men inte marknadsvärden, vilket gör att det värdemässigt kan finnas en uppsida i projekten som Strago eventuellt skulle överta.

– Det finns potential i projekten och Strago skulle ifall man når ett avtal kunna projektutveckla och genomföra projekten och generera vinst, säger Henrik Gidmark, styrelseledamot i Concent i samtal med Fastighetsnytt.

Han betonar att det rör sig om en avsiktsförklaring men inte ett avtal och innan ett avtal kan signeras måste man bland annat göra en grundlig due diligence. Det är i dagsläget oklart vilka av Concents projekt Strago skulle kunna förvärva men klart är att prestigeprojektet i Haparanda, Barents Center, och en handfull andra projekt som bolaget redan har avtalat om att sälja inte berörs av strukturaffären.

Av Concents pressmeddelande framgår att vissa anställda i bolaget kommer att få arbeta vidare i Strago samt att bolagets huvudsakliga finansiär, Jool Capital Partner som ägs av det Lessebo-baserade investmentbolaget Jool Invest, stödjer affären.

Concents nuvarande styrelseordförande, Sven Kallstenius, är en av ägarna till Strago och har enligt Henrik Gidmark inte varit med i beslutet om affären. Concent har som Fastighetsnytt vid tidigare tillfällen rapporterat varit tyngt av stora ekonomiska problem och dessutom har halva ledningsgruppen lämnat bolaget. Avsiktsförklaringen måste således ses som en livlina och enligt pressmeddelandet bedömer styrelsen att om inte affären med Strago blir av så saknas utsikter att fortsätta driva verksamheten.

– Blir affären av så minskar bolagets skulder om 300 miljoner, säger Henrik Gidmark.

Concents skulder uppgick vid tredje kvartalets utgång till 569 miljoner kronor.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

ConcentStrago

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.