lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Finansiering

Danske Bank förutspår lägre bopriser 2015

Publicerad: 25 juni 2014, 12:35

Bostadspriserna kommer att stiga med 2,5 procent på årsbasis under 2014 för att sedan sakta börja anpassa sig till fundamenta. Under 2015 väntas bostadspriserna sjunka med 5 procent på årsbasis. Det skriver Danske Bank i sin rapport Nordic Outlook som släpptes på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Danske Bank

”Tills nyligen väntade vi oss ett mindre prisfall på huspriser som ett led i att priserna skulle närma sig fundamenta. Prisstatistik för 2013 visade dock inga tecken på det utan snarare att priserna börjat stiga igen och den utvecklingen har fortsatt under 2014. Trots det fortsätter vi vänta oss ett kontrollerat fall i prisnivån över de kommande åren då vi bedömer det som nödvändigt att stå vakt om både hushållens ekonomi och det finansiella systemet,” skriver bankens ekonomer i sin rapport.

Vidare skriver man att i ett längre perspektiv är de svenska bostadspriserna högt över tillgångarnas fundamentala värde. Det i sin tur innebär att i slutänden kommer någonting att ge vika, antingen via en skarp priskorrigering eller att hushållens inkomster stiger i en snabbare takt än bostadspriserna.

Vad gäller räntenivån förutspår Danske Banks ekonomer att reporäntan kommer att sänkas till 0,5 procent i juli och att några räntehöjningar inte är att vänta förrän sent 2016.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev